Małe, takie niepozorne, a tak pysznie czekoladowe. Dzisiaj babeczki mocno czekoladowe z odrobiną bitej śmietany i granatem.
BABECZKI CZEKOLADOWE Z GRANATEM:
12szt
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 200g masła
- 150ml mleka
- 4 łyżki gorzkiego kakao
- 150g cukru pudru
- 250g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu pomarańczowego
ponadto:
- 1szkl śmietany kremówki
- owoc granatu
- ewentualnie kilka kropel barwnika spożywczego
W kąpieli wodnej roztopić połamaną w kawałki czekoladę oraz masło. Mieszając rózgą wolno dolewać mleko. Odstawić do przestudzenia. Kakao, mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier puder wymieszać. Jajka ubić mikserem, połączyć z przestudzoną czekoladą i wymieszanymi sypkimi składnikami. Na końcu wlać kilka kropli olejku.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 170st.C.
Ciasto przelewamy do silikonowych foremek, lub papilotek do wypieku muffinek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25min do tzw. suchego patyczka.
Upieczone babeczki studzimy na kratce i następnie dekorujemy ubitą śmietaną i owocem granatu.
Piękne babeczki, super wygląda ten krem :)
OdpowiedzUsuńWyglądają cudnie:)
OdpowiedzUsuńJakie cudeńka! :)
OdpowiedzUsuńPyszny krem, świetny pomysł z wykorzystaniem granatu :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne połączenie! ;)
OdpowiedzUsuńZapewne tak pyszne jak urocze! Śliczności! :)
OdpowiedzUsuń