piątek, 7 listopada 2014

BABECZKI CZEKOLADOWE Z GRANATEM







Małe, takie niepozorne, a tak pysznie czekoladowe. Dzisiaj babeczki mocno czekoladowe z odrobiną bitej śmietany i granatem.

BABECZKI CZEKOLADOWE Z GRANATEM:
12szt

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 200g masła
  • 150ml mleka
  • 4 łyżki gorzkiego kakao
  • 150g cukru pudru
  • 250g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego
ponadto:
  • 1szkl śmietany kremówki
  • owoc granatu
  • ewentualnie kilka kropel barwnika spożywczego

W kąpieli wodnej roztopić połamaną w kawałki czekoladę oraz masło. Mieszając rózgą wolno dolewać mleko. Odstawić do przestudzenia. Kakao, mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier puder wymieszać. Jajka ubić mikserem, połączyć z przestudzoną czekoladą i wymieszanymi sypkimi składnikami. Na końcu wlać kilka kropli olejku.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 170st.C.
Ciasto przelewamy do silikonowych foremek, lub papilotek do wypieku muffinek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25min do tzw. suchego patyczka.
Upieczone babeczki studzimy na kratce i następnie dekorujemy ubitą śmietaną i owocem granatu.




6 komentarzy:

  1. Piękne babeczki, super wygląda ten krem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny krem, świetny pomysł z wykorzystaniem granatu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne połączenie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapewne tak pyszne jak urocze! Śliczności! :)

    OdpowiedzUsuń