wtorek, 4 listopada 2014

ROLADY Z GRZYBAMI






Rolady zawsze i wszędzie się sprawdzają. Smakują prawie każdemu, bo ilość rodzju farszu jest nieograniczona. Dzisiaj jeden z ulubionych farszów mojej rodziny.


ROLADY SCHABOWE Z GRZYBAMI:


  • 6 plastrów schabu bez kości
  • 300g pieczarek
  • kilka suszonych prawdziwków
  • 1 mała cebula
  • 2 korniszony
  • 1 duża marchewka
  • 1/3 łodygi pora
  • kilka liści selera naciowego
  • sól, pieprz
  • 1 liść laurowy
  • 2 kulki jałowca
  • 2 łyżki mąki
Grzyby suszone moczymy przez min 2godz i następnie drobno kroimy. Pieczarki obieramy i również drobno kroimy, odkładając kilka sztuk w całości. Cebulkę szatkujemy, a ogórki ścieramy na tarce. 
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy i przesmażamy na niej grzyby, cebulkę i korniszony. Doprawiamy solą i pieprzem.
Kotlety rozbijamy i lekko solimy. Na każdym płacie mięsa układamy porcję farszu i ciasno zwijamy, a następnie obtaczamy w mące.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i na dużym ogniu szybko obsmażamy rolady z każdej strony. Podlewamy mięso 1/2 szkl. wody, dodajemy pokrojoną w grubą kostkę marchew oraz pora i seler. Wrzucamy liść laurowy i kulki jałowca. Przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy potrawę około 1godz.




8 komentarzy:

  1. Rolady z grzybami są boskie:) Ależ bym zjadła na obiad.

    OdpowiedzUsuń
  2. PIĘKNIE I PYSZNIE SIĘ PREZENTUJĄ... UWIELBIAM WSZELKIE ROLADKI ;ZAPRASZAM NA KILKA MOICH WERSJI ROLADEK:POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/search/label/Roladki%20mi%C4%99sne

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają naprawdę pysznie, jak ja lubię takie domowe mięsa, nie tylko na obiad, ale i do kanapek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo smaczne, chętnie bym dzisiaj takie zjadła na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm.. grzybowe roladki.. idealne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczna rolada! Zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń