czwartek, 20 listopada 2014

CIASTO CAPPUCCINO






Kiedyś już na blogu pojawiło się ciasto o nazwie  Cappuccino, a łączy je tylko nazwa. Delikatne, wilgotne, a jednocześnie na tyle stabilne, że lekko się kroi, nie krusząc i pięknie prezentuje się na stole.

CIAST CAPPUCCINO:
blaszka  24cm x 27cm
Ciasto:

  • 7 jajek
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżeczek kawy cappuccino o smaku orzechowym
Białka jajek ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy do niej szklankę cukru. Delikatnie mieszając dodajemy żółtka.
Mąkę ziemniaczaną mieszamy z proszkiem do pieczenia i kawą. Powoli dodajemy do masy jajecznej mieszając, najlepiej rózgą, aby białka nie opadły.
Piekarnik nagrzewamy do temp.165st.C. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia i do tak przygotowanej wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 45min. 


Krem:
  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 8 łyżek kawy cappuccino o smaku orzechowym
ponadto:
  • okrągłe biszkopty
  • 1/2 szkl wody
  • 3 łyżeczki kawy cappuccino
  • ciemne kakao
Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i po przestudzeniu, dodajemy do ubitej śmietany. Na koniec dodajemy kawę i delikatnie mieszamy.

Ostudzone ciasto należy przekroić na dwa placki, po czym dolną część posmarować około 1/2 części kremu. Przykrywamy drugim plackiem, który również pokrywamy niewielką ilością kremu, na którym układamy biszkopty, które moczymy w rozpuszczonej kawie. Na namoczone biszkopty wykładamy resztę kremu, wyrównujemy i posypujemy przesianym kakao.




12 komentarzy:

  1. Doskonałe! Do porannej kawy jak znalazł ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oto dowód na to, że do szczęścia niewiele potrzeba :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda:) Zjadałbym choćby jeden mały kawałeczek.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda na cudownie delikatne i leciutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie, musze go zrobic

    OdpowiedzUsuń
  6. Doskonale się prezentuje, z pewnością smakuje jeszcze lepiej niż wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super przepis, ciasto wyglada na lekkie, nie za slodkie i pewnie takie bylo! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny przepis, efektowne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  9. kawowe ciacha fajnie się sprawdzają dla gości, przynajmniej u mnie :)

    OdpowiedzUsuń