Kiedyś już na blogu pojawiło się ciasto o nazwie Cappuccino, a łączy je tylko nazwa. Delikatne, wilgotne, a jednocześnie na tyle stabilne, że lekko się kroi, nie krusząc i pięknie prezentuje się na stole.
CIAST CAPPUCCINO:
blaszka 24cm x 27cm
Ciasto:
- 7 jajek
- 1 szkl cukru
- 1 szkl mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżeczek kawy cappuccino o smaku orzechowym
Białka jajek ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy do niej szklankę cukru. Delikatnie mieszając dodajemy żółtka.
Mąkę ziemniaczaną mieszamy z proszkiem do pieczenia i kawą. Powoli dodajemy do masy jajecznej mieszając, najlepiej rózgą, aby białka nie opadły.
Piekarnik nagrzewamy do temp.165st.C. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia i do tak przygotowanej wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 45min.
Krem:
- 1/2 litra śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki żelatyny
- 8 łyżek kawy cappuccino o smaku orzechowym
- okrągłe biszkopty
- 1/2 szkl wody
- 3 łyżeczki kawy cappuccino
- ciemne kakao
Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i po przestudzeniu, dodajemy do ubitej śmietany. Na koniec dodajemy kawę i delikatnie mieszamy.
Ostudzone ciasto należy przekroić na dwa placki, po czym dolną część posmarować około 1/2 części kremu. Przykrywamy drugim plackiem, który również pokrywamy niewielką ilością kremu, na którym układamy biszkopty, które moczymy w rozpuszczonej kawie. Na namoczone biszkopty wykładamy resztę kremu, wyrównujemy i posypujemy przesianym kakao.
Doskonałe! Do porannej kawy jak znalazł ;)
OdpowiedzUsuńOto dowód na to, że do szczęścia niewiele potrzeba :D
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda:) Zjadałbym choćby jeden mały kawałeczek.
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciacho :)
OdpowiedzUsuńWygląda na cudownie delikatne i leciutkie :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, musze go zrobic
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńPYSZNIE WYGLĄDA !
OdpowiedzUsuńDoskonale się prezentuje, z pewnością smakuje jeszcze lepiej niż wygląda :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, ciasto wyglada na lekkie, nie za slodkie i pewnie takie bylo! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, efektowne ciasto :)
OdpowiedzUsuńkawowe ciacha fajnie się sprawdzają dla gości, przynajmniej u mnie :)
OdpowiedzUsuń