środa, 19 listopada 2014

SOS JOGURTOWO - PIETRUSZKOWY DO DROBIU





Dzisiaj proponuję sos, który sprawdzi się przy wszystkich prawie daniach z drobiu. Ja przygotowuję w tym sosie najczęściej potrawkę z kurczaka lub udka. 

SOS JOGURTOWO - PIETRUSZKOWY:

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szkl bulionu
  • 1/2 szkl jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • przyprawa typu wegeta
  • ewentualnie kilka kropli soku z cytryny
Na suchej patelni rozcieramy masło i dodajemy do niego mąkę. Mieszankę rozprowadzamy dolewając niewielką ilość bulionu. Mieszamy dość szybko, najlepiej rózgą, aby uniknąć powstania grudek i następnie wlewamy do pozostałego bulionu. Zagotowujemy i odstawiamy z palnika. Cały czas mieszając dodajemy jogurt. Na koniec doprawiamy sos solą, pieprzem, wegetą
 i ewentualnie sokiem z cytryny. Na koniec do sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki.


2 komentarze: