Dzisiaj proponuję sos, który sprawdzi się przy wszystkich prawie daniach z drobiu. Ja przygotowuję w tym sosie najczęściej potrawkę z kurczaka lub udka.
SOS JOGURTOWO - PIETRUSZKOWY:
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1 szkl bulionu
- 1/2 szkl jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- przyprawa typu wegeta
- ewentualnie kilka kropli soku z cytryny
Na suchej patelni rozcieramy masło i dodajemy do niego mąkę. Mieszankę rozprowadzamy dolewając niewielką ilość bulionu. Mieszamy dość szybko, najlepiej rózgą, aby uniknąć powstania grudek i następnie wlewamy do pozostałego bulionu. Zagotowujemy i odstawiamy z palnika. Cały czas mieszając dodajemy jogurt. Na koniec doprawiamy sos solą, pieprzem, wegetą
i ewentualnie sokiem z cytryny. Na koniec do sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
chcę go do mięska i ziemniaczków:) mmmmmmmm
OdpowiedzUsuńBardzo fajny sos :)
OdpowiedzUsuń