Ciasto Biedronka jest niby banalne, bo cóż odkrywczego jest w galaretce i masie budyniowej? Otóż to ciasto ma swój sekret - ciekawe dwukolorowe ciasto, które stanowi spód i nadaje mu ciekawego wyglądu i smaku. Ładnie się kroi i doskonale prezentuje się na stole, a dodatkowo można użyć owoców, które najbardziej lubimy.
CIASTO BIEDRONKA:
blaszka 23x25cm
Ciasto jasne:
- 3 szkl mąki pszennej
- 1 szkl cukru
- 250g margaryny
- 1 jajko
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy na jednolite ciasto, a następnie zawijamy je w folię i wkładamy na 30min do zamrażalnika.
Ciasto ciemne:
- 3 jajka
- 1 szkl gęstej śmietany
- 1/2 szkl cukru
- 2 łyżeczki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka sody rozpuszczonej w 1 łyżce wody
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy śmietanę, kakao oraz rozpuszczoną w letniej wodzie sodę. Białka ubijamy na sztywną pianą i delikatnie mieszamy z resztą ciasta.
Schłodzone jasne ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i ścieramy na grubych oczkach tarki, dodając je do ciemnego ciasta. Delikatnie mieszamy i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180st.C i w tak nagrzanym pieczemy ciasto przez około 45 min, do tzw. suchego patyczka.
Krem:
- 1/2 litra mleka
- 250g masła
- 3/4 szkl cukru
- 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru waniliowego
Ponadto:
- 1 galaretka
- garść malin, borówek lub owoc granatu
Trochę więcej niż połowę mleka, cukier i cukier waniliowy doprowadzamy do wrzenia. Mąki mieszamy za pomocą rózgi z resztą mleka. Dodajemy do gotującego się mleka i szybko mieszamy, aby uniknąć powstania grudek. Odstawiamy do ostudzenia.
Mikserem ucieramy masło i dodajemy po łyżce ostudzony budyń, aż powstanie puszysta masa. Gotową masę wykładamy na ostudzony spód.
Galaretkę rozpuszczamy w 1szkl gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia.
Na masę wykładamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy na 1godz do lodówki, do schłodzenia.
ciasto się prezentuje znakomicie :) świetne na rodzinne imprezy :)
OdpowiedzUsuńapetyczna ta biedroneczka)))
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz widzę takie cudeńko:) Lubię takie kolorowe ciasta:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo oryginalnie! :)
OdpowiedzUsuńPrzecudnej urody ciasto, smakować smakuje z pewnością świetnie! :)
OdpowiedzUsuńMy je bardzo lubimy:))
OdpowiedzUsuńpieknie wygląda:) w smaku pewnie tez pyszne
OdpowiedzUsuńzachwyciłaś mnie tymi zdjęciami! Przecudowne <3
OdpowiedzUsuńi ciasto super się prezentuje!
Wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńJakie fajne ciasto! :)
OdpowiedzUsuń