wtorek, 11 listopada 2014

CIASTO BIEDRONKA






Ciasto Biedronka jest niby banalne, bo cóż odkrywczego jest w galaretce i masie budyniowej? Otóż to ciasto ma swój sekret - ciekawe dwukolorowe ciasto, które stanowi spód i nadaje mu ciekawego wyglądu i smaku. Ładnie się kroi i doskonale prezentuje się na stole, a dodatkowo można użyć owoców, które najbardziej lubimy.

CIASTO BIEDRONKA:
blaszka 23x25cm

Ciasto jasne:

  • 3 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl cukru
  • 250g margaryny
  • 1 jajko
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy na jednolite ciasto, a następnie zawijamy je w folię i wkładamy na 30min do zamrażalnika.

Ciasto ciemne:
  • 3 jajka
  • 1 szkl gęstej śmietany
  • 1/2 szkl cukru
  • 2 łyżeczki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka sody rozpuszczonej w 1 łyżce wody
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy śmietanę, kakao oraz rozpuszczoną w letniej wodzie sodę. Białka ubijamy na sztywną pianą i delikatnie mieszamy z resztą ciasta.
Schłodzone jasne ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i ścieramy na grubych oczkach tarki, dodając je do ciemnego ciasta. Delikatnie mieszamy i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180st.C i w tak nagrzanym pieczemy ciasto przez około 45 min, do tzw. suchego patyczka.

Krem:
  • 1/2 litra mleka
  • 250g masła
  • 3/4 szkl cukru
  • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
Ponadto:
  • 1 galaretka 
  • garść malin, borówek lub owoc granatu

Trochę więcej niż połowę mleka, cukier i cukier waniliowy doprowadzamy do wrzenia. Mąki mieszamy za pomocą rózgi z resztą mleka. Dodajemy do gotującego się mleka i szybko mieszamy, aby uniknąć powstania grudek. Odstawiamy do ostudzenia.
Mikserem ucieramy masło i dodajemy po łyżce ostudzony budyń, aż powstanie puszysta masa. Gotową masę wykładamy na ostudzony spód.
Galaretkę rozpuszczamy w 1szkl  gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia. 
Na masę wykładamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy na 1godz do lodówki, do schłodzenia.



11 komentarzy: