Ryba ze szpinakiem to już chyba klasyka. Często podawana ze smażonymi lub pieczonymi ziemniakami, ale z czosnkiem już chyba niezbyt często. Tym bardziej z czosnkiem gotowanym w mleku.
GRILLOWANY PSTRĄG Z CZOSNKIEM I SZPINAKIEM:
- 2 filety z pstrąga
- 2 łyżki oliwy
- 8 ząbków czosnku
- 100 ml mleka
- 250 g liści szpinaku
- sól, pieprz
- sok z cytryny
Czosnek obieramy i gotujemy do miękkości w mleku. Następnie wyjmujemy go i płuczemy pod zimną wodą, osuszamy na papierowym ręczniku i smażymy na niewielkiej ilości oliwy na złoty kolor.
Filety z pstrąga solimy, skrapiamy sokiem z cytryny i dzielimy na mniejsze kawałki. Patelnię grillową rozgrzewamy, smarujemy cienko oliwą i smażymy na niej rybę po 3-4 min z każdej strony.
Szpinak opłukujemy, lub jeśli używamy mrożonego, lekko rozmrażamy i krótko dusimy na pozostałej oliwie. Na koniec dokładamy do szpinaku podsmażone ząbki czosnku.
Rybę podajemy z podsmażonymi ziemniakami i w towarzystwie np. sosu holenderskiego lub śmietanowego.
świetnie się prezentuje na pewno jest bardzo smaczny:)
OdpowiedzUsuńlubię łączyć czosnek ze szpinakiem :) ryba w takim wydaniu tez musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńpięknie podane, apetyczne danie!
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne danie! Pysznie z tymi ziemniaczkami ;)
OdpowiedzUsuńMmm pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń