niedziela, 23 listopada 2014

GRILLOWANY PSTRĄG ALPEJSKI Z CZOSNKIEM I SZPINAKIEM





Ryba ze szpinakiem to już chyba klasyka. Często podawana ze smażonymi lub pieczonymi ziemniakami, ale z czosnkiem już chyba niezbyt często. Tym bardziej z czosnkiem gotowanym w mleku.

GRILLOWANY PSTRĄG Z CZOSNKIEM I SZPINAKIEM:
  • 2 filety z pstrąga 
  • 2 łyżki oliwy
  • 8 ząbków czosnku
  • 100 ml mleka
  • 250 g liści szpinaku
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
Czosnek obieramy i gotujemy do miękkości w mleku. Następnie wyjmujemy go i płuczemy pod zimną wodą, osuszamy na papierowym ręczniku i smażymy na niewielkiej ilości oliwy na złoty kolor.
Filety z pstrąga solimy, skrapiamy sokiem z cytryny i dzielimy na mniejsze kawałki. Patelnię grillową rozgrzewamy, smarujemy cienko oliwą i smażymy na niej rybę po 3-4 min z każdej strony. 
Szpinak opłukujemy, lub jeśli używamy mrożonego, lekko rozmrażamy i krótko dusimy na pozostałej oliwie. Na koniec dokładamy do szpinaku podsmażone ząbki czosnku.
Rybę podajemy z podsmażonymi ziemniakami i w towarzystwie np. sosu holenderskiego lub śmietanowego.



5 komentarzy:

  1. świetnie się prezentuje na pewno jest bardzo smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię łączyć czosnek ze szpinakiem :) ryba w takim wydaniu tez musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie podane, apetyczne danie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smaczne danie! Pysznie z tymi ziemniaczkami ;)

    OdpowiedzUsuń