piątek, 21 listopada 2014

KREM BURACZANY Z CHIPSAMI Z SZYNKI




Uwielbiam zupy kremy i dlatego często z nimi eksperymentuję. Kilka takich zup kremów już się pojawiło na blogu i nie wiedzieć czemu nigdy jakoś nie wpadłam na krem z buraków. Ta zupa, to jak dla mnie, strzał w dziesiątkę. Delikatna, lekko strawna i jeszcze te delikatne chipsy z szynki, które są swoistą kropką nad i.

ZUPA KREM Z BURAKÓW:

  • 2 litry bulionu
  • 3 - 4 duże buraki
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 - 3 plastry szynki
Warzywa obieramy, kroimy na małe kawałki i gotujemy w bulionie do miękkości z dodatkiem ziela i liści laurowych. Szynkę kroimy na cienkie paski i podsmażamy na rumiano, aż paseczki powyginają się.
Miękkie warzywa blendujemy na gładką masę.
Do miseczki wlewamy porcję zupy, dodajemy kilka chipsów szynkowych i posypujemy majerankiem.




7 komentarzy:

  1. Tak jakoś krwisto wygląda ;)) Z chęcią bym spróbowała! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo nie zawiera śmietany...rzeczywiście trochę krwisty;)

      Usuń
  2. Świetny pomysł na krem, zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już dawno chciałam wypróbować taki krem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem fanką buraków, pyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń