środa, 28 października 2015

BUŁECZKI CYNAMONOWE ŚLIMAKI




Małe zwijane ślimaczki, które swoim pięknym cynamonowym aromatem wypełniają cały dom.

BUŁECZKI CYNAMONOWE ŚLIMAKI:
12 -14szt blaszka 23x23cm
ciasto drożdżowe:

  • 125ml mleka
  • 25g drożdży świeżych
  • 55g cukru
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • 1 żółtko
  • 340g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki soli
Mąkę z sola umieszczamy w misce. Dodajemy cukier i miękkie lub roztopione i przestudzone masło. W garnuszku lekko podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim drożdże. Tak przygotowany zaczyn wlewamy do miski z mąką, dodając na końcu  żółtko. Zagniatamy gładkie, jednolite ciasto aż do momentu, kiedy przestanie się lepić do rąk. Trwa to 5 -6 min. 
Tak przygotowane ciasto formujemy w kulę, umieszczamy w misce oprószonej mąką i przykrywamy ściereczką lnianą. Ustawiamy miskę w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Ja ustawiam swoją miskę w piekarniku nagrzanym do 50st.C, co znacznie przyspiesza wyrastanie ciasta.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy je z miski i umieszczamy na omączonej stolnicy. Lekko podsypując mąką wałkujemy je na prostokąt, który następnie smarujemy nadzieniem.

nadzienie:
  • 150g miekkiego masła
  • 75g cukru trzcinowego
  • 2 płaskie łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
Cukier mieszamy z cynamonem i kardamonem. Miękkim masłem smarujemy rozwałkowane ciasto, zostawiając po 1cm wolnym z każdego brzegu. Posypujemy je następnie równomiernie cukrem z przyprawami. Tak przygotowane ciasto zwijamy w ciasną roladę rozpoczynając od dłuższego boku. Koniec rolady lekko dociskamy na całej długości, co nie pozwoli wycieknąć nadzieniu. 
Zwiniętą roladą kroimy ostrym nożem na 12 -14 kawałków, które następnie układamy cięciem do góry na blaszce, której boki smarujemy cienko masłem, a dno wykładamy papierem do pieczenia.
Tak przygotowane ślimaczki pozostawiamy na około godzinę, aby ładnie wyrosły.
Wyrośnięte bułeczki umieszczamy w nagrzanym do 175st.C piekarniku i pieczemy przez 30 minut.
Upieczone bułeczki studzimy na kratce i zimne polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.





4 komentarze: