czwartek, 26 listopada 2015

CIASTO JAMAJKA





Jakiś czas temu widok tego ciasta mnie urzekł. Ładne, równe warstwy i ciekawy smak. I oto nadszedł ten dzień, kiedy to pyszne ciacho zagościło na moim stole.

CIASTO JAMAJKA:
blaszka 25x27cm
biszkopt

  • 6 jajek
  • 3/4 szkl cukru
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 budyń czekoladowy w proszku bez cukru
W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, budyń i kakao. Odstawiamy. W misie miksera umieszczamy białka jajek i ubijamy je mikserem na najwyższych obrotach, do momentu otrzymania sztywnej, lśniącej piany. Zmniejszamy obroty miksera i nie przerywając mieszania dodajemy kolejno żółtka i powoli wsypujemy cukier. Wyłączamy mikser i masę mieszamy od tej chwili szpatułką lub rózgą dodając wymieszaną z resztą składników mąkę. Mieszamy tylko do momentu połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto wlewamy do formy, której dno wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st C przez 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy biszkopt przy uchylonych drzwiczkach. Zupełnie zimny przekrajamy na dwa blaty.

poncz:
  • 16 łyżek zimnej wody
  • 5 łyżki soku z cytryny
ponadto:
  • 4-5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki lub jagodowy
  • 8 bananów
  • sok z cytryny
  • 3 galaretki cytrynowe
Pierwszy blat ciasta umieszczamy z powrotem w blaszce i ponczujemy go połową mieszanki soku z cytryny z wodą. Naponczowane ciasto smarujemy dżemem, a następnie układamy na nim jeden obok drugiego przekrojone wzdłuż banany. Pędzelkiem maczanym w soku z cytryny smarujemy banany, aby nie ściemniały. Tak przygotowane owoce zalewamy rozpuszczoną, a następnie schłodzoną i lekko już tężejącą galaretką. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki, aby galaretki zupełnie zastygły.

masa śmietanowa:
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
Śmietanę ubijamy mikserem na sztywno, pod koniec miksowania dodając cukier puder. Żelatynę namaczamy w 2-3 łyżkach wody i następnie dolewamy odrobinę gorącej i rozpuszczamy ją. Kiedy żelatyna rozpuści się całkowicie dodajemy do niej łyżkę, dwie ubitej śmietany i mieszamy razem, a dopiero potem wlewamy całość do ubitej z cukrem śmietany i moment jeszcze miksujemy.
Masę śmietanową rozprowadzamy na zastygłej galaretce i przykrywamy  ją drugim blatem ciasta, który ponczujemy pozostałym ponczem. 

polewa czekoladowa:
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka wody
  • 1 -2 łyżki cukru (w zależności od upodobań )
  • 3-4 łyżki gorzkiego kakao
Masło rozpuszczamy w rondelku dodając wodę. Mieszając dodajemy cukier i kakao. Odstawiamy do przestudzenia i chłodną polewą dekorujemy ciasto.





6 komentarzy:

  1. Rzeczywiście wyglada egzotycznie! Muszę spróbować ten przepis , bardzo jasno napisany! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne ciasto, jadłam je u koleżanki, jest przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł na ciacho, ciekawe te warstwy. Chętnie wypróbuje przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciacho wygląda perfekcyjnie! :)

    OdpowiedzUsuń