czwartek, 5 listopada 2015

SAŁATKA FIT





Ostatnio były u mnie ciasta i ciasta, a nawet pierniki, bo zakup nowej foremki wymógł na mnie wypróbowanie kolejnego przepisu. Ale o tym następnym razem. Dzisiaj, aby chwilowo oderwać się od słodkości, proponuję sałatkę. Kolorową, lekką jeszcze pachnącą ostatnimi promieniami gorącego słońca.

SAŁATKA FIT:

  • 100g świeżego szpinaku
  • 100g sałaty roszponki
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 5 - 6 marynowanych pieczarek
  • 3 jajka
  • 2 niewielkie ogórki konserwowe
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka łagodnej musztardy
  • sól, pieprz
Szpinak myjemy i delikatnie osuszamy. Jajka gotujemy na twardo i studzimy. 
W misce umieszczamy szpinak i przestudzone oraz pokrojone w grubą kostkę jajka na twardo. Dokładamy marynowane pieczarki. Jeśli są małe to używamy całe, a jeśli tego wymagają, przekrajamy je na połówki. Do sałatki wrzucamy połówki pomidorków i pokrojone w kostkę korniszony. Delikatnie mieszamy sałatkę. W osobnej miseczce mieszamy jogurt, majonez i musztardę. Doprawiamy sos solą i pieprzem. 
Sałatkę wykładamy na talerz i podajemy polaną wcześniej przygotowanym sosem.




7 komentarzy:

  1. Ooo, i takie sałatki lubię najbardziej ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie!, w końcu danie fittt;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zabieram przepis do siebie, bo sałatki to ja zawsze i wszędzie mogę jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kooocham sałatki ;)
    Twoja wersja to jedna z ulubionych <3

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo zdrowa i smaczna sałatka :) wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubię takie sałatki :) pominełabym majonez i dała jogurt :)

    OdpowiedzUsuń