wtorek, 10 listopada 2015

ZUPA OGÓRKOWA NA DUSZONYCH OGÓRKACH





Bardzo lubię zupę ogórkową. Kwaśną z cudownym aromatem świeżego koperku, którego do tej zupy nie należy żałować. Sposób na tę zupę z zasmażanymi ogórkami, pierwszy raz zobaczyłam jak miałam chyba 7 albo 8 lat. Byłam u koleżanki, kiedy jej babcia, pulchna siwiutka starsza pani zasmażała ogórki na patelni. Zaintrygowana zaglądałam jej przez ramię i zachwycona smakiem zupy zapamiętałam przepis. Zawsze jak ją robię, to pamięcią natychmiast przenoszę się do tamtej maleńkiej kuchni.

ZUPA OGÓRKOWA NA DUSZONYCH OGÓRKACH:

  • 1 i 1/2 litra wywaru mięsnego
  • 3 - 4 ogórki kiszone
  • 4 ziemniaki
  • 1 mała marchewka
  • 1 pietruszka w korzeniu
  • kawałek selera
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki soku z ogórków
  • liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka mąki
  • 1/4 szkl słodkiej śmietany
  • sól, pieprz
  • 2 -3 łyżki posiekanego koperku
Przygotowany wcześniej wywar ustawiamy na niewielkim gazie i umieszczamy w nim obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz całą pietruszkę i seler. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Dokładamy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości ziemniaków, czyli około pół godziny. Na patelni rozgrzewamy masło i dokładamy do niego starte na grubych oczkach tarki ogórki kiszone. Zasmażamy je około minuty i następnie oprószamy mąką i zasmażamy jeszcze kolejne 3 minuty. Wlewamy na patelnię kilka łyżek wywaru, mieszamy i dodajemy wszystko do gotującego się wywaru. Dolewamy sok ogórków i doprawiamy zupę solą oraz pieprzem. Wlewamy śmietanę i na koniec dodajemy posiekany świeży koperek, którego nie żałujemy.




3 komentarze:

  1. Cześć Monika! Dziękuje za wizytę, mam nadzieje ze jeszcze wpadniesz, ja do ciebie z rozkoszą , za taka zupę życie bym oddała:))))) jak ja bym zjadła ogórki kiszone, mniam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. zaśmażane ogórki? trzeba bedzie kiedy spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jaaa.. ale zadziwienie moje i zaintrygowanie! Będę musiała tego spróbować, bo aż mnie kroci, a ogórkowe lubię bardzo! :)

    OdpowiedzUsuń