ZUPA OGÓRKOWA NA DUSZONYCH OGÓRKACH:
- 1 i 1/2 litra wywaru mięsnego
- 3 - 4 ogórki kiszone
- 4 ziemniaki
- 1 mała marchewka
- 1 pietruszka w korzeniu
- kawałek selera
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki soku z ogórków
- liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka mąki
- 1/4 szkl słodkiej śmietany
- sól, pieprz
- 2 -3 łyżki posiekanego koperku
Przygotowany wcześniej wywar ustawiamy na niewielkim gazie i umieszczamy w nim obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz całą pietruszkę i seler. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Dokładamy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości ziemniaków, czyli około pół godziny. Na patelni rozgrzewamy masło i dokładamy do niego starte na grubych oczkach tarki ogórki kiszone. Zasmażamy je około minuty i następnie oprószamy mąką i zasmażamy jeszcze kolejne 3 minuty. Wlewamy na patelnię kilka łyżek wywaru, mieszamy i dodajemy wszystko do gotującego się wywaru. Dolewamy sok ogórków i doprawiamy zupę solą oraz pieprzem. Wlewamy śmietanę i na koniec dodajemy posiekany świeży koperek, którego nie żałujemy.
Cześć Monika! Dziękuje za wizytę, mam nadzieje ze jeszcze wpadniesz, ja do ciebie z rozkoszą , za taka zupę życie bym oddała:))))) jak ja bym zjadła ogórki kiszone, mniam. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńzaśmażane ogórki? trzeba bedzie kiedy spróbować :)
OdpowiedzUsuńjaaa.. ale zadziwienie moje i zaintrygowanie! Będę musiała tego spróbować, bo aż mnie kroci, a ogórkowe lubię bardzo! :)
OdpowiedzUsuń