Dzisiaj coś dla czekoladożerców. Pyszna czekoladowa karpatka z jeszcze lepszym czekoladowym kremem.
KARPATKA CZEKOLADOWA:
blaszka 27x23cm
ciasto:
- 150g masła
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- niepełna szklanka mąki (mąka+kakao powinno dać pełną szklankę)
- 5 jajek
- szczypta proszku do pieczenia
Do garnka wlewamy wodę i dodajemy masło. Ustawiamy garnek na średnim palniku i zagotowujemy wodę mieszając drewnianą łyżką, aby masło rozpuściło się. Zestawiamy garnek z ognia i szybkim ruchem wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao. Energicznie mieszamy masę. Ustawiamy garnek z powrotem na palniku i podgrzewając mieszamy aż masa zgęstnieje tworząc jednolitą masę odstającą od ścianek garnka. Zestawiamy garnek z ognia i pozostawiamy do przestudzenia.
Ciasto nie musi być zupełnie zimne, ale przynajmniej letnie. Do przestudzonego ciasta wbijamy po jednym jajku i miksujemy aż składniki połączą się. Pod koniec miksowania dosypujemy proszek do pieczenia i jeszcze chwilę miksujemy.
Ciasto dzielimy na dwie części. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy do niej pierwszą część ciasta. Nie gładzimy zbytnio, aby powstały po upieczeniu łądne górki.
Tak przygotowane ciasto pieczemy w nagrzanym do 180st. C piekarniku przez 40 minut. Upieczone wyjmujemy na kratkę kuchenną do wystudzenia. Kiedy pierwsze ciasto stygnie, w identyczny sposób pieczemy drugą część ciasta.
masa budyniowa:
- 3szkl mleka
- 200g masła
- 1/2 szkl cukru
- 4 łyżki kopiaste mąki pszennej
- 4 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 100g gorzkiej czekolady
- 2 kopiaste łyżki gorzkiego kakao
1 szklankę mleka odlewamy, a resztę wlewamy do garnka, dosypujemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. W odlanej szklance mleka rozpuszczamy obie mąki i żółtka.
Do gotującego się mleka wlewamy jednym szybkim ruchem mleko z mąkami i żółtkami. Energicznie mieszamy rózgą, aby nie powstały grudki. Po zgęstnieniu budyniu odstawiamy garnek, aby masa wystygła. Kiedy budyń stygnie, rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej.
W misie miksera umieszczamy ciepłe masło i miksujemy je dodając po łyżce wystudzony budyń. Pod koniec miksowania dodajemy rozpuszczoną czekoladę i kakao.
Pierwszy blat ciasta umieszczamy z powrotem w blaszce i wykładamy na niego masę budyniową. Delikatnie wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem ciasta.
Tak złożone ciasto dekorujemy cukrem pudrem i gorzkim kakao, a następnie wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Uczta dla podniebienia, wspaniałe ciacho :)
OdpowiedzUsuńnie jadłam nigdy takiej wersji :)
OdpowiedzUsuńswietny pomysl na wersje czekoladowa
OdpowiedzUsuńCzekoladowa? Wygląda wspaniale! :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Wygląda genialnie, mój brat byłby zachwycony. Piękne zdjęcia ;).
OdpowiedzUsuńno,no,no.. pysznie i czekoladowo! :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! :>
OdpowiedzUsuńKarpatki czekoladowej nie jadłam jeszcze, wogóle cieżko zjeść domowa Karpatki bo wszyscy robią z " torebki" brrrrrrrrrr
OdpowiedzUsuńJa robię w tej chwili czekoladową karpatke potem się podzielę z Wami jak mi wyszła wygląda obłędnie uwielbiam wszystko co ma czekoladę.
OdpowiedzUsuń