czwartek, 12 listopada 2015

KARPATKA CZEKOLADOWA





Dzisiaj coś dla czekoladożerców. Pyszna czekoladowa karpatka z jeszcze lepszym czekoladowym kremem.

KARPATKA CZEKOLADOWA:
blaszka 27x23cm
ciasto:
  • 150g masła
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • niepełna szklanka mąki (mąka+kakao powinno dać pełną szklankę)
  • 5 jajek
  • szczypta proszku do pieczenia
Do garnka wlewamy wodę i dodajemy masło. Ustawiamy garnek na średnim palniku i zagotowujemy wodę mieszając drewnianą łyżką, aby masło rozpuściło się. Zestawiamy garnek z ognia i szybkim ruchem wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao. Energicznie mieszamy masę. Ustawiamy garnek z powrotem na palniku i podgrzewając mieszamy aż masa zgęstnieje tworząc jednolitą masę odstającą od ścianek garnka. Zestawiamy garnek z ognia i pozostawiamy do przestudzenia.
Ciasto nie musi być zupełnie zimne, ale przynajmniej letnie. Do przestudzonego ciasta wbijamy po jednym jajku i miksujemy aż składniki połączą się. Pod koniec miksowania dosypujemy proszek do pieczenia i jeszcze chwilę miksujemy.
Ciasto dzielimy na dwie części. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy do niej pierwszą część ciasta. Nie gładzimy zbytnio, aby powstały po upieczeniu łądne górki. 
Tak przygotowane ciasto pieczemy w nagrzanym do 180st. C piekarniku przez 40 minut. Upieczone wyjmujemy na kratkę kuchenną do wystudzenia. Kiedy pierwsze ciasto stygnie, w identyczny sposób pieczemy drugą część ciasta.

masa budyniowa:
  • 3szkl mleka
  • 200g masła
  • 1/2 szkl cukru
  • 4 łyżki kopiaste mąki pszennej
  • 4 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 2 kopiaste łyżki gorzkiego kakao
1 szklankę mleka odlewamy, a resztę wlewamy do garnka, dosypujemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. W odlanej szklance mleka rozpuszczamy obie mąki i żółtka. 
Do gotującego się mleka wlewamy jednym szybkim ruchem mleko z mąkami i żółtkami. Energicznie mieszamy rózgą, aby nie powstały grudki. Po zgęstnieniu budyniu odstawiamy garnek, aby masa wystygła. Kiedy budyń stygnie, rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. 
W misie miksera umieszczamy ciepłe masło i miksujemy je dodając po łyżce wystudzony budyń. Pod koniec miksowania dodajemy rozpuszczoną czekoladę i kakao. 
Pierwszy blat ciasta umieszczamy z powrotem w blaszce i wykładamy na niego masę budyniową. Delikatnie wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem ciasta. 
Tak złożone ciasto dekorujemy cukrem pudrem i gorzkim kakao, a następnie wstawiamy do lodówki do schłodzenia. 






8 komentarzy:

  1. Uczta dla podniebienia, wspaniałe ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie jadłam nigdy takiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. swietny pomysl na wersje czekoladowa

    OdpowiedzUsuń
  4. Czekoladowa? Wygląda wspaniale! :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda genialnie, mój brat byłby zachwycony. Piękne zdjęcia ;).

    OdpowiedzUsuń
  6. no,no,no.. pysznie i czekoladowo! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Karpatki czekoladowej nie jadłam jeszcze, wogóle cieżko zjeść domowa Karpatki bo wszyscy robią z " torebki" brrrrrrrrrr

    OdpowiedzUsuń