sobota, 21 listopada 2015

TORT CZEKOLADOWY Z DZIKIEM







Kolejny przepis na tort. Tym razem czekoladowy - nic nadzwyczajnego. Puszysty biały biszkopt przełożony masą czekoladową na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone. Ale ten tort jest inny, bo ozdabia go sympatyczny - mam nadzieję - mały dzik z masy cukrowej. Kiedy robiłam ten tort uśmiech nie schodził z mojej twarzy. Może Wam też się spodoba.

TORT CZEKOLADOWY Z DZIKIEM:

biszkopt
  •  5 jajek
  • 3/4szkl mąki pszennej
  • 1/4szkl mąki ziemniaczanej
  • 3/4szkl cukru
Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie mieszając na najniższych obrotach miksera, dodajemy po 1 żółtku. Wsypujemy cukier. Na tym etapie kończę używanie miksera. Obie mąki wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy dużą łyżką tylko do momentu połączenia się składników.
Papier do pieczenia przycinamy do rozmiarów dna tortownicy i wykładamy je papierem. Wlewamy delikatnie ciasto i pieczemy w nagrzanym do 160-170st.C piekarniku do tzw. suchego patyczka czyli około 40-50min.
Gotowy biszkopt wyjmujemy natychmiast z piekarnika i rzucamy go z wys. około 60 cm na podłogę (ja zabezpieczyłam ją złożonym ręcznikiem ). Ciasto wstawiamy z powrotem do piekarnika i pozostawiamy przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia.
Po całkowitym wystudzeniu delikatnie nożem oddzielamy ciasto od boków tortownicy i przekrajamy na trzy równe krążki.

masa czekoladowa:
  • 100 ml śmietanki kremówki 36%
  • 100g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 2 łyżkach wody
poncz do nasączenia biszkoptu:

  • 100ml wody
  • 50ml syropu barmańskiego rum z czekoladą
ponadto:
  • kilka listków mięty
  • 1 tabliczka startej gorzkiej czekolady
  • kolorowe perełki
przygotowanie masy czekoladowej:
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej  lub w kuchence mikrofalowej. Odstawiamy. Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach gorącej wody i odstawiamy. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy serek mascarpone i rozpuszczoną żelatynę oraz czekoladę. Miksujemy do momentu połączenia się składników. 
przygotowanie ponczu:
Mieszamy wodę z syropem do momentu połączenia się składników, a następnie dzielimy tak przygotowany poncz na trzy 50ml porcje.
składanie ciasta:
Pierwszy krążek biszkoptu nasączamy 50ml mieszanki wody z syropem rumowo - czekoladowym. 
Na nasączony spód wykładamy 1/3 masy czekolaowej i ścieramy na tarce na nią 4 kostki gorzkiej czekolady. Przykrywamy kolejnym blatem ciasta, który również ponczujemy 50ml ponczu. Wykładamy na niego 1/2 pozostałej masy czekoladowej i ścieramy na nią ponownie 4 kostki czekolady gorzkiej. Przykrywamy ją ostatnim blatem biszkoptu i nasączamy go pozostałymi 50ml ponczu. Wykładamy pozostałą masę czekoladową, rozsmarowując ją na wierzchu i bokach tortu. Pozostałą czekoladą startą na grubych oczkach tarki obsypujemy boki ciasta. Wierzch tortu ozdabiamy świeżymi listkami mięty i np. kolorowymi perełkami. Na wierzchu układamy figurkę dzika wykonaną z lukru plastycznego, na który przepis znajdziecie w poście o torcie angielskim.





6 komentarzy:

  1. dzik wyszedł rewelacyjny! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne czekoladowe szaleństwo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. haha, akcent jak naaajlepszy! :)
    Dla mnie świetny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł :D Dzik wygląda wspaniale a smak tortu wyborny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. dzi jest dziki, dzik jest zły
    Dzik ma bardzo ostre kły .......
    Świetny tort, pomysł w sam raz dla małych ,,dzikusów''. :)

    OdpowiedzUsuń