Kolejny przepis na tort. Tym razem czekoladowy - nic nadzwyczajnego. Puszysty biały biszkopt przełożony masą czekoladową na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone. Ale ten tort jest inny, bo ozdabia go sympatyczny - mam nadzieję - mały dzik z masy cukrowej. Kiedy robiłam ten tort uśmiech nie schodził z mojej twarzy. Może Wam też się spodoba.
TORT CZEKOLADOWY Z DZIKIEM:
biszkopt
- 5 jajek
- 3/4szkl mąki pszennej
- 1/4szkl mąki ziemniaczanej
- 3/4szkl cukru
Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie mieszając na najniższych obrotach miksera, dodajemy po 1 żółtku. Wsypujemy cukier. Na tym etapie kończę używanie miksera. Obie mąki wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy dużą łyżką tylko do momentu połączenia się składników.
Papier do pieczenia przycinamy do rozmiarów dna tortownicy i wykładamy je papierem. Wlewamy delikatnie ciasto i pieczemy w nagrzanym do 160-170st.C piekarniku do tzw. suchego patyczka czyli około 40-50min.
Gotowy biszkopt wyjmujemy natychmiast z piekarnika i rzucamy go z wys. około 60 cm na podłogę (ja zabezpieczyłam ją złożonym ręcznikiem ). Ciasto wstawiamy z powrotem do piekarnika i pozostawiamy przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia.
Po całkowitym wystudzeniu delikatnie nożem oddzielamy ciasto od boków tortownicy i przekrajamy na trzy równe krążki.
masa czekoladowa:
- 100 ml śmietanki kremówki 36%
- 100g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 50g gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 2 łyżkach wody
poncz do nasączenia biszkoptu:
- 100ml wody
- 50ml syropu barmańskiego rum z czekoladą
ponadto:
- kilka listków mięty
- 1 tabliczka startej gorzkiej czekolady
- kolorowe perełki
przygotowanie masy czekoladowej:
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Odstawiamy. Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach gorącej wody i odstawiamy. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy serek mascarpone i rozpuszczoną żelatynę oraz czekoladę. Miksujemy do momentu połączenia się składników.
przygotowanie ponczu:
Mieszamy wodę z syropem do momentu połączenia się składników, a następnie dzielimy tak przygotowany poncz na trzy 50ml porcje.
składanie ciasta:
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Odstawiamy. Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach gorącej wody i odstawiamy. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy serek mascarpone i rozpuszczoną żelatynę oraz czekoladę. Miksujemy do momentu połączenia się składników.
przygotowanie ponczu:
Mieszamy wodę z syropem do momentu połączenia się składników, a następnie dzielimy tak przygotowany poncz na trzy 50ml porcje.
składanie ciasta:
Pierwszy krążek biszkoptu nasączamy 50ml mieszanki wody z syropem rumowo - czekoladowym.
Na nasączony spód wykładamy 1/3 masy czekolaowej i ścieramy na tarce na nią 4 kostki gorzkiej czekolady. Przykrywamy kolejnym blatem ciasta, który również ponczujemy 50ml ponczu. Wykładamy na niego 1/2 pozostałej masy czekoladowej i ścieramy na nią ponownie 4 kostki czekolady gorzkiej. Przykrywamy ją ostatnim blatem biszkoptu i nasączamy go pozostałymi 50ml ponczu. Wykładamy pozostałą masę czekoladową, rozsmarowując ją na wierzchu i bokach tortu. Pozostałą czekoladą startą na grubych oczkach tarki obsypujemy boki ciasta. Wierzch tortu ozdabiamy świeżymi listkami mięty i np. kolorowymi perełkami. Na wierzchu układamy figurkę dzika wykonaną z lukru plastycznego, na który przepis znajdziecie w poście o torcie angielskim.
dzik wyszedł rewelacyjny! :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne czekoladowe szaleństwo :)
OdpowiedzUsuńhaha, akcent jak naaajlepszy! :)
OdpowiedzUsuńDla mnie świetny :)
Super pomysł :D Dzik wygląda wspaniale a smak tortu wyborny :)
OdpowiedzUsuńRobi wrażenie :)
OdpowiedzUsuńdzi jest dziki, dzik jest zły
OdpowiedzUsuńDzik ma bardzo ostre kły .......
Świetny tort, pomysł w sam raz dla małych ,,dzikusów''. :)