środa, 11 listopada 2015

KRĘCIUCHY Z MIĘSEM I PIECZARKAMI





Kręciuchy bardzo często goszczą na moim stole. Świetne jako ciepła kolacja, doskonałe jako przekąska gdy domownicy krążą i szukają "czegoś". Można je zabrać na wycieczkę, można poczęstować niespodziewanych gości. Można również czasem zaprosić gości na wspólne przygotowanie kręciuchów. Jest tyle wariantów nadzienia, ile osób. U mnie dzisiaj królują te z nadzieniem z mięsa mielonego i pieczarek.

KRĘCIUCHY Z MIĘSEM I PIECZARKAMI:

  • 150g mięsa mielonego
  • 100g pieczarek
  • sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • ostra papryka
  • suszony lubczyk lub pietruszka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 rolka ciasta francuskiego
Jeśli używacie, tak jak ja, gotowego zamrożonego ciasta francuskiego, to najpierw wyjmujemy je na blat aby się rozmroziło, a my w tym czasie przygotowujemy farsz. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej mięso z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Mieszamy, aby z mięsa nie zrobiła się klucha. Pod koniec smażenia doprawiamy mięso solą, pieprzem i ostrą papryką.Kiedy mięso jest usmażone wyjmujemy je do miski, a na patelni umieszczamy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Mieszając smażymy je, aby odparowała woda. Przesmażone pieczarki dodajemy do usmażonego wcześniej mięsa i wsypujemy około 1/2 łyżki suszonego lubczyku, lub jeśli ktoś woli, pietruszki.
Rozmrożone ciasto rozwijamy i pokrywamy wcześniej przygotowanym i wystudzonym farszem. Zwijamy jak roladę, zaczynając od dłuższego boku. Ostrym nożem kroimy roladę na plastry o grubości około 1cm i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, farszem do dołu. Przy układaniu kręciuchów należy zachować odstępy, bo ciasto urośnie. Smarujemy je delikatnie wodą i posypujemy ostrą papryką, której ilość uwarunkowana jest indywidualnymi upodobaniami.
Tak przygotowane kręciuchy wstawiamy do nagrzanego do 200st.C piekarnika i pieczemy je przez 20 - 25minut. Podajemy na gorąco lub zimno.




1 komentarz: