środa, 28 października 2015

BUŁECZKI CYNAMONOWE ŚLIMAKI




Małe zwijane ślimaczki, które swoim pięknym cynamonowym aromatem wypełniają cały dom.

BUŁECZKI CYNAMONOWE ŚLIMAKI:
12 -14szt blaszka 23x23cm
ciasto drożdżowe:

  • 125ml mleka
  • 25g drożdży świeżych
  • 55g cukru
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • 1 żółtko
  • 340g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki soli
Mąkę z sola umieszczamy w misce. Dodajemy cukier i miękkie lub roztopione i przestudzone masło. W garnuszku lekko podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim drożdże. Tak przygotowany zaczyn wlewamy do miski z mąką, dodając na końcu  żółtko. Zagniatamy gładkie, jednolite ciasto aż do momentu, kiedy przestanie się lepić do rąk. Trwa to 5 -6 min. 
Tak przygotowane ciasto formujemy w kulę, umieszczamy w misce oprószonej mąką i przykrywamy ściereczką lnianą. Ustawiamy miskę w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Ja ustawiam swoją miskę w piekarniku nagrzanym do 50st.C, co znacznie przyspiesza wyrastanie ciasta.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy je z miski i umieszczamy na omączonej stolnicy. Lekko podsypując mąką wałkujemy je na prostokąt, który następnie smarujemy nadzieniem.

nadzienie:
  • 150g miekkiego masła
  • 75g cukru trzcinowego
  • 2 płaskie łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
Cukier mieszamy z cynamonem i kardamonem. Miękkim masłem smarujemy rozwałkowane ciasto, zostawiając po 1cm wolnym z każdego brzegu. Posypujemy je następnie równomiernie cukrem z przyprawami. Tak przygotowane ciasto zwijamy w ciasną roladę rozpoczynając od dłuższego boku. Koniec rolady lekko dociskamy na całej długości, co nie pozwoli wycieknąć nadzieniu. 
Zwiniętą roladą kroimy ostrym nożem na 12 -14 kawałków, które następnie układamy cięciem do góry na blaszce, której boki smarujemy cienko masłem, a dno wykładamy papierem do pieczenia.
Tak przygotowane ślimaczki pozostawiamy na około godzinę, aby ładnie wyrosły.
Wyrośnięte bułeczki umieszczamy w nagrzanym do 175st.C piekarniku i pieczemy przez 30 minut.
Upieczone bułeczki studzimy na kratce i zimne polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.





sobota, 24 października 2015

JABŁECZNIK Z GALARETKĄ I KOKOSEM





Kolejny pomysł na jabłecznik. Delikatny biszkopt z jabłkową galaretką, masą budyniową i przepyszną posypką kokosową.

JABŁECZNIK Z GALARETKĄ I KOKOSEM:
blaszka 27x25cm
biszkopt:

  • 3 jajka
  • 1/2 szkl mąki
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/2 łyżki octu
  • 1/2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wybijamy jajka rozdzielając białka od żółtek. W misce umieszczamy białka i mikserem ubijamy je na sztywną, błyszczącą pianę. Zmniejszamy obroty miksera na najwolniejsze i miksując dodajemy po jednym żółtku oraz dosypujemy powoli cukier. Wyłączamy mikser i do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy masę rózgą lub szpatułką. Na końcu dodajemy wodę, olej i ocet. 
Gotową masę wlewamy do blaszki, której dno wykładamy papierem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 165st.C i w tak nagrzanym pieczemy przez 35 minut. Po upieczeniu pozostawiamy w wyłączonym piekarniku do wystudzenia.

masa jabłkowa z galaretką:
  • 1 i 1/2 kg jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 2 galaretki agrestowe
Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy je w drobną kostkę i umieszczamy w rondelku, dosypując cukier. Rondelek ustawiamy na średnim ogniu i mieszając gotujemy około 10 minut. W tym czasie jabłka powinny zmięknąć i zacząć się rozpadać. Czas gotowania zależy od tego, jakiego rodzaju jabłek użyjecie. Do rozgotowanych jabłek dodajemy galaretki w proszku i mieszamy do momentu ich rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia.

masa budyniowa:
  • 1/2 litra mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 kostka masła
Do rondelka wlewamy mleko, pozostawiając 1/2 szkl, w której rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i pszenną. Kiedy mleko zagotuje się, szybkim ruchem wlewamy mleko z mąką i mieszamy rózgą, aby nie powstały kluchy.
W misce umieszczamy masło i miksujemy je na puszystą masę pod koniec dodając cukier. Następnie nie przestając miksować dodajemy po łyżce wystudzonej masy budyniowej. Miksujemy na gładką masę.

posypka kokosowa:
  • 100g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
Do rondelka wkładamy masło i wsypujemy cukier. Podgrzewamy na średnim ogniu i po rozpuszczeniu się masła wsypujemy wiórki. Cały czas mieszając podgrzewamy masę, aż wiórki nabiorą ładnego przyrumienionego koloru. 

Na wystudzony biszkopt wykładamy tężejącą masę jabłkową z galaretką i wstawiamy go do lodówki. Na zastygniętą masę jabłkową wykładamy masę budyniową i na końcu wykańczamy ciasto, posypując je posypką kokosową. Wyrównujemy delikatnie powierzchnię i wstawiamy ciasto ponownie do lodówki, aby ciasto schłodziło się i odpowiednio stężało.






środa, 21 października 2015

PYZY Z MIĘSEM




Ostatnio zastanawiam się, dlaczego tak bardzo zachwycamy się kuchniami innych krajów, nie do końca znając naszą polską. Pyszną, różnorodną i mam wrażenie coraz bardziej zapominaną. Dlatego dzisiaj przepis na polskie pyzy z mięsem. Polane zarumienioną cebulką i skwarkami. Tak - wiem, tłusto, cholesterol i takie tam. Wydaje mi się jednak, że raz na jakiś czas nikomu taka rumiana pyza nie zaszkodzi.

PYZY Z MIĘSEM:
8 dużych sztuk

  • 3 ugotowane ziemniaki
  • 6 ziemniaków surowych
  • 250g mięsa mielonego
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • 1 ząbek czosnku
Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem oraz otartym świeżo majerankiem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy.
Ugotowane, najlepiej poprzedniego dnia, ziemniaki przeciskamy przez praskę lub bardzo dokładnie tłuczemy. Surowe ziemniaki obieramy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Przekładamy do lnianego woreczka lub ewentualnie umieszczamy na bardzo gęstym sitku i odciskamy. Pozostawiamy na 10 -15minut, aby woda ze startych ziemniaków wyklarowała się i wówczas delikatnie odlewamy ją, a pozostały na dnie krochmal dodajemy do ziemniaków. W misce umieszczamy surowe ziemniaki i ugotowane. Mieszamy dokładnie doprawiając masę solą. Z ciasta formujemy kule, które następnie rozpłaszczamy i układamy na masie ziemniaczanej porcję mięsa. Dokładnie zlepiamy, formując podłużne kluski.
Pyzy gotujemy w osolonym wrzątku około 15 minut. Wyjmujemy je łyżką cedzakową i podajemy z sosem, lub jak ja, z podduszoną cebulką i skwarkami.



poniedziałek, 19 października 2015

TORT KAWOWY





Dzisiaj zapraszam na tort. Tort urodzinowy z pyszną masą, jak przystało na właścicielkę kawowego bloga, o smaku kawy. Tym razem cappuccino. Kakaowy biszkopt przełożony masą na bazie białej czekolady i kawy cappuccino w  połączeniu z ponczem, na likierze o smaku irish cream.

TORT CAPPUCCINO:
biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 1/4 szkl mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl cukru

Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie mieszając na najniższych obrotach miksera, dodajemy po 1 żółtku. Wsypujemy  po łyżce cukier.  Obie mąki wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy dużą łyżką, tylko do momentu połączenia się składników.
Papier do pieczenia przycinamy do rozmiarów dna tortownicy i wykładamy je papierem. Wlewamy delikatnie ciasto i pieczemy w nagrzanym do 160-170st.C piekarniku do tzw. suchego patyczka czyli około 40-50min.
Gotowy biszkopt wyjmujemy natychmiast z piekarnika i rzucamy go z wys. około 60 cm na podłogę (ja zabezpieczyłam ją złożonym ręcznikiem ). Ciasto wstawiamy z powrotem do piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.
Po całkowitym wystudzeniu delikatnie nożem oddzielamy ciasto od boków tortownicy i przekrajamy go na trzy krążki.

masa cappuccino:

  • 500ml śmietanki kremówki 36%
  • 300g białej czekolady
  • 45g kawy w proszku cappuccino  śmietankowego
Śmietankę wlewamy do rondelka, wrzucamy pokruszoną czekoladę i proszek kawowy. Podgrzewamy całość do momentu aż składniki rozpuszczą się. Zdejmujemy rondelek z ognia i po ostudzeniu wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Masa powinna bardzo zgęstnieć. Po wyjęciu z lodówki miksujemy ją na najwyższych obrotach, do momentu, aż śmietanka ubije się na tyle, że będą widoczne wyraźne ślady mieszadełek.

poncz:
  • 100ml wody
  • 50ml likieru Irish Cream
Pierwszy blat ciasta ponczujemy 1/3 ponczu, po czym rozprowadzamy na nim 1/3 masy. Identycznie postępujemy z dwoma kolejnymi blatami biszkoptu. Wierzch i boki również smarujemy kremem i dekorujemy według uznania.




czwartek, 15 października 2015

ŻUREK






Zimno, deszczowo i na dodatek wiatrzysko szaleje. Mnie taka pogoda natychmiast przestawia na potrawy bardziej treściwe, a przede wszystkim rozgrzewające. Dlatego sezon na pyszne polskie zupy uważam za otwarty.

ŻUREK:

  • 1/2 kg białej parzonej kiełbasy
  • 1 i 1/2 litra wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża pietruszka
  • 2 - 3 kapelusze suszonych grzybów
  • 2 szklanki zakwasu na żur
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • liść laurowy
  • 3 - 4 kulki pieprzu ziarnistego
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • majeranek
  • sól
  • łyżka słodkiej śmietany
Kiełbasę układamy w garnku i zalewamy ją wodą. Dodajemy liść laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie oraz kapelusze grzybów i obrane ząbki czosnku. Dokładamy obraną marchewkę i pietruszkę. Stawiamy garnek na gazie i od momentu zagotowania się wody gotujemy wywar około 20 minut. W tym czasie marchew powinna zmięknąć.
Wyjmujemy marchewkę, kiełbasę i grzyby na talerz. Wywar przecedzamy i stawiamy z powrotem na gazie. Mieszając go rózgą wlewamy zakwas. Zagotowujemy i pozostawiamy na ogniu jeszcze kulka minut.
W tym czasie siekamy marchewkę i grzybki. Kiełbasę kroimy na mniejsze kawałki. Dorzucamy wszystko do wywaru. Doprawiamy solą, pieprzem oraz otartym majerankiem. Na końcu wlewamy śmietankę.
Wlewamy zupę do miseczki i podajemy z dodatkiem jajka ugotowanego na twardo i pokrojonego na ćwiartki.




wtorek, 13 października 2015

PASZTET ZAPIEKANY Z ŻURAWINĄ





Dzisiaj kolejna odsłona domowego pasztetu. Na blogu jest już wersja do słoików, a tym razem proponuję Wam pasztet z dodatkiem żurawiny, zapiekany w piekarniku. Wilgotny, pięknie się krojący będzie doskonałym dodatkiem do pieczywa na co dzień lub dzięki dodatkowi żurawiny ozdobą świątecznego stołu.

PASZTET ZAPIEKANY  Z ŻURAWINĄ:
1 keksówka

  • 1/2 kg łopatki wieprzowej
  • 250 g surowego boczku
  • 100g wątróbki drobiowej
  • 100g kaszy manny
  • 1/2 litra wody
  • 1 mała cebula
  • 2 ziela angielskie
  • 1 listek laurowy
  • sól, pieprz, majeranek
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
Łopatkę i boczek pokroić w mniejsze kawałki i ugotować w wodzie z dodatkiem ziela, listka laurowego i cebuli. Ugotowane mięso wyjąć. Przyprawy i cebulę wyrzucić, a wodę uzupełnić do ilości 1/2 litra. Następnie do wody wsypać kaszę mannę i dokładnie, ale energicznie wymieszać, aby nie powstały kluski. Mięso i surową wątróbkę zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub bardzo drobno rozdrobnić w malakserze. Dodać kaszę mannę i przyprawy. Wszystko razem zblendować.  Na koniec wsypać żurawinę i już tylko lekko wymieszać.
Formę keksową wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Nadmiar bułki usunąć. Do tak przygotowanej formy wkładamy pasztet i zapiekamy go w nagrzanym do temperatury 200st.C piekarniku przez 40minut. Po upieczeniu pozostawiamy go jeszcze przez około 10  do przestudzenia i wyjmujemy go na kratkę kuchenną, aby wystygł całkowicie. Przechowujemy w lodówce.





środa, 7 października 2015

TORT MINIONEK




 Mały sympatyczny ludzik pełen pysznej masy na bazie czekolady i słodkiej śmietanki.

TORT MINIONEK:
blaszka 25x37cm
biszkopt:

  • 8 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 9 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczane  
Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie mieszając na najniższych obrotach miksera, dodajemy po 1 żółtku. Wsypujemy  po łyżce cukier.  Obie mąki wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy dużą łyżką, tylko do momentu połączenia się składników.
Papier do pieczenia przycinamy do rozmiarów dna blaszki i wykładamy je papierem. Wlewamy delikatnie ciasto i pieczemy w nagrzanym do 170st.C piekarniku do tzw. suchego patyczka czyli około 40 minut.
Gotowy biszkopt wyjmujemy natychmiast z piekarnika i rzucamy go z wys. około 60 cm na podłogę (ja zabezpieczyłam ją złożonym ręcznikiem ). Ciasto wstawiamy z powrotem do piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.
Po całkowitym wystudzeniu dzielimy biszkopt docinamy na pożądany kształt i dzielimy go na trzy placki.

masa:
  • 600ml śmietany 30%
  • 1 i 1/2 szkl mleka w proszku
  • 200g czekolady gorzkiej
  • 200g czekolady mlecznej
  • 200g serka mascarpone
  • 250g niesolonych orzeszków ziemnych
Do rondelka wlewamy śmietanę i dodajemy połamaną na małe kawałki czekoladę. Ustawiamy go na niewielkim ogniu i podgrzewamy, aż czekolada się rozpuści. Zdejmujemy rondelek z ognia, wsypujemy mleko w proszku i intensywnie mieszamy. Aby mieć pewność, że masa nie będzie zawierała grudek, najlepiej przecedzić ja przez sitko. Tak przygotowaną masę, odstawiamy do lodówki na na przynajmniej 1 godz.. Dobrze schłodzoną masę wyjmujemy i ubijamy mikserem ustawionym na najwyższe obroty około 5min, do momentu, aż mocno zgęstnieje i na jej powierzchni będą widoczne wyraźne ślady mieszadeł miksera. W tym momencie dokładamy serek mascarpone i posiekane orzeszki ziemne. Miksujemy kolejną minutę, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Odstawiamy ponownie masę do lodówki do lekkiego schłodzenia.

poncz:

  • 75ml syropu waniliowego
  • 100ml wody
Wodę z syropem mieszamy i dzielimy na trzy części. 
Pierwszy blat ciasta ponczujemy za pomocą pędzelka 1/3 częścią ponczu.
Na tak przygotowane ciasto wykładamy 1/2 masy i dokładnie rozprowadzamy ją na cieście. Przykrywamy drugim blatem ciasta, które również ponczujemy i pokrywamy pozostałą masą.
Układamy trzeci blat ciasta. Ponczujemy go.

masa śmietanowa:
  • 500ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki konfitury jagodowej
  • barwniki spożywcze
Śmietanę ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder. Z ubitej masy odkładamy łyżkę, z której wykonamy oko. Dzielimy masę i do około 2/3 dodajemy niewielką ilość żółtego barwnika, a do pozostałej 1/3 - niebieskiego. 
Do worka cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki wkładamy żółtą masę i miejsce przy miejscu ozdabiamy tort. Identycznie postępujemy z pozostałymi kolorami masy.






wtorek, 6 października 2015

ZAPIEKANE ŻEBERKA Z MIODEM





Nastanie jesieni, to w mojej kuchni sezon na zapiekanki. Uwielbiam je, bo:

  •  są szybkie
  •  są sycące
  •  można je w każdej chwili odgrzać
  •  można je przygotować wcześniej
  •  mają niezliczoną ilość kombinacji smakowych
  •  świetnie danie na wykorzystanie "zalegających" produktów
Jedną z moich ulubionych jest zapiekanka z żeberkami w miodzie. A jakie Wy lubicie? Czekam na Wasze propozycje:)

ZAPIEKANKA Z ŻEBERKAMI W MIODZIE:
  • 800 - 1000g żeberek
  • 1kg ziemniaków
  • 3 - 4 cebule
  • 2 łyżki miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 młody por
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 listki laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ziarenka jałowca
  • 1/3 szkl oliwy
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
Do miski wlewamy oliwę. Dodajemy do niej miód, 1/2 łyżki soli, majeranek i około 1/3 łyżeczki pieprzu i mieloną paprykę. Na końcu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy wszystko, aż składniki się połączą.
Żeberka myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze porcje. Umieszczamy je w misce z marynatą. Mieszamy, aby żeberka pokryły się nią dokładnie.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w grube plastry. Cebulę również obieramy i kroimy w plasterki. Podobnie postępujemy z porem.
Na dno rondla wlewamy 1/4 szkl wody i układamy pierwszą warstwę z plastrów ziemniaków, które lekko solimy. Pokrywamy je krążkami cebuli i pokrojonym porem,  a następnie warstwą żeberek. 
W identyczny sposób układamy drugą warstwę. Pomiędzy mięso i ziemniaki wciskamy gdzieniegdzie kawałki listków laurowych, ziela i jałowca. Na koniec polewamy  wszystko pozostałą w misce marynatą. 
Ustawiamy rondel na niewielkim ogniu, ale takim, żeby zapiekanka "pykała" i pozostawiamy ją na około 60 minut. 
Gotową zapiekankę podajemy z surówką z sezonowych warzyw i oprószoną zmieloną papryką słodką.




piątek, 2 października 2015

SAŁATKA Z KASZY KUSKUS Z POMARAŃCZĄ I TWAROGIEM



Sałatka inna niż wszystkie. Kolorowa, lekko orientalna, a już na pewno zaskakująca.

SAŁATKA Z KASZY KUSKUS Z POMARAŃCZĄ I TWAROGIEM:

  • 150g kaszy kuskus
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka mielonego  cynamonu
  • 1 mała czerwona cebula
  • 100g twarogu lub fety
  • 50g szpinaku świeżego
Kaszę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pomarańczę obieramy i dzielimy na cząstki. Kapiący sok łapiemy do miseczki.
Gotowy kuskus przekładamy do miski z sokiem pomarańczowym. Dodajemy oliwę i cynamon. Delikatnie mieszamy całość. Odstawiamy do przestygnięcia raz na jakiś czas mieszając, żeby kasza nie zbiła się w jedną kluchę. Gdy kasza będzie zimna dodajemy do nie drobno pokrojoną cebulę, pokruszony twaróg i świeże listki szpinaku. Jeszcze raz delikatnie mieszamy i podajemy.