niedziela, 28 lutego 2016

CIASTKA Z GORZKIM KAKAO




Małe okrągłe "polepszacze" humoru, które mi szczególnie przypadły do gustu. Ja osobiście uwielbiam wypieki na dużej ilości ciemnego kakao. 

CIASTECZKA Z GORZKIM KAKAO:
  • 200g mąki pszennej
  • 50g gorzkiego ciemnego kakao
  • 125g cukru pudru
  • 1 jajko
  • kilka kropli esencji pomarańczowej
Wszystkie składniki umieszczamy na stolnicy i zagniatamy na gładkie, jednolite ciasto.Możemy również ciasto przygotować w misie robota. Gotowe ciasto formujemy w kulę, owijamy w folię i wstawiamy do lodówki do schłodzenia na około 30min.
Schłodzone ciasto wałkujemy partiami na grubość 2 - 3 mm. Ja podczas wałkowania delikatnie oprószałam stolnicę, za pomocą sitka,mieszanką gorzkiego kakao i mąki. Podsypki staramy się używać jak najmniej.
Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy za pomocą okrągłej foremki lub kieliszka, pojedyncze ciasteczka, na których odciskamy stempel  w formie śnieżynki lub gwiazdki, Tak przygotowane ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 190st.C i w tak nagrzanym pieczemy ciastka 12 - 15min. Po upieczeniu ciasteczka studzimy na kratce kuchennej.





6 komentarzy:

  1. urocze ciasteczka, w sam raz do pochrupania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ciasteczka :-) sięgam z chęcią po jedno :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Pomimo solennej obietnicy, że żadnych już stempli, temu wzorkowi nie mogłam się oprzeć - nałogowiec ze mnie znowu wylazł:)

      Usuń