poniedziałek, 8 lutego 2016

PASTA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM






Delikatna pasta z wędzonym łososiem. Doskonale smakuje zarówno z jasnym jak i z ciemnym pieczywem. Delikatna, aksamitna i dodatkowo ciesząca oczy pięknym kolorem. Ja swoją pastę podałam w formie mini przekąsek na małych kawałkach krakersów.

PASTA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM:

  • 100g wędzonego łososia
  • 2 żółtka z jajek ugotowanych na twardo
  • 1 łyżka chrzanu
  • 2 -3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 - 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
ponadto do dekoracji:
  • świeży szczypiorek
  • słodka mielone papryka
  • natka pietruszki
Żółtka jajek umieszczamy w miseczce i dodajemy do nich jogurt i majonez oraz tarty chrzan. Ucieramy wszystko na gładką masę, na koniec dodając sól i pieprz do smaku. Łososia siekamy bardzo drobno i dodajemy do masy majonezowej. Delikatnie mieszamy pastę, ewentualnie dodając na koniec niewielką ilość posiekanego szczypiorku. Można też szczypiorek użyć tylko do dekoracji kanapek. Pastę podajemy na pieczywie lub krakersach, dekorując je słodką mieloną papryką i szczypiorkiem lub natką pietruszki.




7 komentarzy:

  1. Już się zakochałam !! :D
    Pozdrawiam serdcznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. Ze świeżym pieczywem - niebo w gębie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. smaczne smarowidło do chleba :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę koniecznie zrobić, szukałam takiego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Łosoś to moja ulubiona ryba. Uwielbiam ją w zestawieniu z białym serkiem w postaci roladek. Jeśli robię pastę to bardziej z makreli z cebulką oraz drobna pokrojonym ogórkiem kiszonym. Niemodelka ma racje, że takie pasty są super ze świeżym chlebem, nie potrzeba nawet masła ani margaryny do nich!

    OdpowiedzUsuń