środa, 10 lutego 2016

SERNIK NA BISZKOPCIE Z BITĄ ŚMIETANĄ






Dzisiaj taka mała przymiarka do Walentynek. Co prawda nie jestem wielką fanką tego święta, ale chyba każdemu jest miło, kiedy zauważy gdzieś w swoim otoczeniu serduszko. Choćby było tylko dekoracją, ale za to na pysznym puszystym serniku.

SERNIK NA BISZKOPCIE Z BITĄ ŚMIETANĄ:
blaszka 25x27cm
biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 szkl cukru
  • 1 i 1/4 szkl mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
ponadto na poncz:
  • 50ml wody
  • 1 łyżeczki soku z cytryny
Białka oddzielamy od żółtek. W wysokiej misce ubijamy białka na sztywną pianę, a następnie dodajemy do niej cukier. 
W osobnej miseczce rozkłócamy żółtka i dodajemy do nich proszek do pieczenia i ocet. Mieszamy i dodajemy partiami do ubitych białek, delikatnie miksując. Na koniec wsypujemy mąkę i łączymy ją z ubitą masą jajeczną za pomocą szpatułki.
Masę przelewamy do blaszki, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia i wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180st.C i w tak nagrzanym pieczemy 35min.
Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.


Po zupełnym wystudzeniu ponczujemy ciasto wodą z cytryną .

masa serowa:
  • 500g zmielonego twarogu
  • 1 galaretka cytrynowa (rozpuszczona w 3/4szkl wody)
  • 200ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki soku z cytryny
Galaretkę rozpuszczamy w 3/4szklanki wody i odstawiamy ją do przestudzenia.
Do misy miksera wlewamy śmietanę i ubijamy ją na sztywno. Następnie nadal delikatnie mieszając, dodajemy zmielony twaróg i sok z cytryny. Na końcu wlewamy ostudzoną galaretkę i łączymy ją z masą serową.
Gotową masę wylewamy na naponczowany biszkopt. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy ciasto do lodówki na około 1 godzinę - do zastygnięcia masy serowej. Stężałe ciasto dekorujemy według uznania.




10 komentarzy: