Jakiś czas temu na blogu Pyry znalazłam przepis na ciasto bananowe. Ciasto
wyszło rewelacyjne! Zawładnęło sercami domowników i na stałe znalazło miejsce w
mojej księdze przepisów. Jak mogłabym Was zachęcić do wypróbowania tego
przepisu? Delikatne, rozpływające się w ustach, a do tego niezbyt słodkie. No i
polewa. Nie standardowa, ale stanowiąca przysłowiową kropkę nad i.
BANANOWA CHMURKA
- 12 dag mąki
tortowej (3/4 szkl.)
- 1 łyżka mąki
ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia
- 12 dag cukru (1/2
szkl.)
- 4 jajka
Białka ubić z 4 łyżkami bardzo zimnej wody, po czym dodać cukier i dalej
ubijać. Następnie dodać żółtka, a następnie przesiane mąki z proszkiem do
pieczenia i kakao.
Lekko wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Papier
powinien przykryć tylko dno blaszki. Pieczemy w nagrzanym do 165st.C piekarniku
przez 20min. Po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku,żeby ciasto lekko
przestygło.
dodatki:
- 3 łyżki dżemu z czarnej
porzeczki (ja użyłam wiśniowego, bo taki akurat posiadałam)
- 4-5 bananów
Wystudzone ciasto smarujemy dżemem (ilość uzależniona jest, jak słodkie
ciasto chcemy mieć), na który układamy banany pokrojone wzdłuż lub w plasterki
grubości około 3mm. Plasterki muszą być w cieście widoczne, ale nie dominujące.
masa śmietanowa:
- 750ml. śmietany
30 lub 36%
- 1 cukier
waniliowy
- 2 łyżki cukru
pudru
- 2 łyżeczki
żelatyny
- 125 ml wody
Śmietanę ubijamy na sztywno po czym dodajemy oba cukry oraz żelatynę, którą
najpierw namaczamy w zimnej wodzie,a potem lekko podgrzewamy żeby się
rozpuściła.Tak przygotowaną masę wylewamy na banany i ciasto wstawiamy do
lodówki. W tym czasie przygotowujemy polewę.
polewa:
- 1 czekolada
mleczna
- 1 czekolada
gorzka
- 1 łyżka margaryny
- 2 jajka
Obie czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej (miseczka metalowa wstawiona
do garnka z wodą i stawiamy na gazie). Następnie dodajemy łyżkę margaryny,
która musi się rozpuścić. Zdejmujemy z gazu i dodajemy 2 żółtka oraz ubitą
pianę z białek. Gotową polewę rozprowadzamy na masie śmietanowej. I to tyle.
Pozostaje nam się tylko delektować lekkim jak chmurka ciachem.
fajne to ciacho!:) idealne dla mojego brata, choć i ja nie pogardzę kawałkiem:D
OdpowiedzUsuńDobrze mieć siostrę, która zrobi ciacho :)
UsuńNo więc ja kupuje od Ciebie przepis na tę bananową chmurkę:-). Z tego co czytam i widzę, zapowiada się rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuńMiłego weekendu!:-)
oddaję przepis za darmo;)
Usuńślicznie się prezentuje!:)
OdpowiedzUsuńI równe dobrze smakuje:)
UsuńDawno nie robiłam-trzeba sobie przypomnieć.
OdpowiedzUsuńTy ostatnio w ogóle jakoś mało się udzielasz :(
UsuńPyszne leciutkie ciasto na popołudnie z kawą:)
OdpowiedzUsuńZgadzam się w 100%
UsuńWygląda bardzo zachęcająco, do wypróbowania!:)
OdpowiedzUsuńcieszę się:)
UsuńWygląda wspaniale ! pewnie tak samo też smakuje :)
OdpowiedzUsuńJest idealne:)
UsuńCudo !!!
OdpowiedzUsuńsuper, pewnie tez je wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńcieszy mnie to :)
UsuńZaintrygowałaś mnie tą bananową chmurką, ciasto wyglada pieknie :D
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:)
Usuń