Jagodowy sezon trwa, a więc co za tym idzie, przepisy na jagodowe przysmaki opanowały większość kuchni. U mnie nie mogło być inaczej, a ponieważ żar się z nieba leje, to najmilej widzianymi smakołykami są te, które serwujemy na zimno. Dzisiaj polecam jagodową panna cottę, czyli deser prosto z lodówki. Nic odkrywczego, ale za to niezmiennie przepysznie.
Jagodowa Panna Cotta:
3 małe porcje
- 150ml słodkiej śmietanki
- 100ml mleka
- 150g jagód
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/5 szkl gorącej wody
- 2 łyżeczki cukru
- 100ml śmietany 36%
- 2 łyżeczki cukru pudru
Żelatynę należy namoczyć w łyżce zimnej wody i następnie rozpuścić w 1/5 szkl gorącej wody.
Słodką śmietankę, mleko, 2 łyżeczki cukru oraz umyte jagody zmiksować blenderem, a następnie przelać przez gęste sitko, aby pozbyć się skórek z jagód. Powstałą masę połączyć z rozpuszczoną żelatyną i przelać do pojemniczków. Wstawić do lodówki na około 1/2godz do stężenia.
W tym czasie śmietanę kremówkę ubić, dodać cukier puder.
Stężały deser udekorować bitą śmietaną i ewentualnie owocami.
Tyle przepisów, już nie wiem co wybrać na weekend, ale zapiszę sobie, bo to fajny deserek.
OdpowiedzUsuńi w sumie bardzo prosty:)
UsuńDeserek jak z obrazka, tak pięknie wygląda, że szkoda jeść. ty to masz talent kulinarny i fotograficzny :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńUwielbiam ,a nawet kocham <3
OdpowiedzUsuńTo jest nas dwie:)
UsuńPoezja smaku! :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńales to przyrządziła! Mistrz:D
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuńwygląda uroczo:D i te jagódki:D
OdpowiedzUsuńcieszę się , że się podoba:)
UsuńPycha !
OdpowiedzUsuńLecę dalej
miłego lotu;)
Usuńładnie podana i super zdjęcia
OdpowiedzUsuńMiło mi:)
UsuńBaardzo apetyczny deserek :))
OdpowiedzUsuńcudownie smakował:)
UsuńNiebo w gębie! :)
OdpowiedzUsuńTeż tak uważam:)
Usuń