środa, 31 lipca 2013

PIZZA - MISZ MASZ




Dzisiaj w szale poszukiwań czegoś na ząb, a ściślej mówiąc bardzo dobrego czegoś na ząb, postanowiłam upiec dwie pieczenie przy jednym ogniu i przygotowałam pizzę, którą uwielbiam, a przy okazji zrobiłam czystkę w lodówce. Pizza jak wiecie ma to do siebie, że przepis dotyczy tylko i wyłącznie ciasta, natomiast dodatki zależą tylko i wyłącznie od inwencji twórczej kucharza.

Ciasto na pizzę:

  • 400 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży
  • 4 łyżki oliwy
  • 2/3 szkl. mleka z wodą (pół na pół)
  • szczypta soli
Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Mąkę wymieszać z resztą składników, dolać rozpuszczone drożdże i dobrze wyrobić. Ciasto powinno być elastyczne i swobodnie odchodzić od ręki. Tak przygotowane ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1h do wyrośnięcia.



Farsz:
  • 1 cebula 
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 4 plasterki salami
  • 4 plasterki szynki
  • 1/2 strąka czerwonej papryki
  • 100 g pieczarek
  • 1 duży pomidor
  • 200 g dobrego żółtego sera
  • kilka oliwek
  • sól, pieprz
  • bazylia, oregano,tymianek
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki majonezu
Cebulę siekamy w piórka i chwilę dusimy na łyżce oliwy, żeby zmiękła. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i również dusimy, do momentu odparowania wody.
Wyrośnięte i rozwałkowane ciasto smarujemy przecierem pomidorowym wymieszanym z majonezem, na którym rozkładamy cebulę, i plasterki wędlin. Uzupełniamy pokrojoną w drobną kostkę papryką i pomidorem, pieczarkami oraz ziarnami kukurydzy oraz połówkami oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami. Wszystko suto posypujemy startym serem.
Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st C przez 20-25min.


20 komentarzy:

  1. Zjadłabym taką pizzę :) Wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pizza jest dobra na każdą okazję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie smakołyki u ciebie , a ja bez aparatu jestem. Mimo,że miałam imieniny to ani jednego zdjecia nie zrobiłam. Co do pizzy, to dodatki bardzo podobne jak na naszej ulubionej.

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna, cienkie ciasto i tyyyle dodatków, ale prawdziwy smak pizzy poznasz dopiero, gdy kupisz sobie kamień. Naprawdę polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamień chodzi za mną i woła mnie, ale na razie funduszy brak;)

      Usuń
  5. pizza to jest to co uwielbiam :) i mogłabym jeść codziennie :) Twoja bardzo kusi :D

    OdpowiedzUsuń
  6. właśnie te z różnymi dodatkami lubię najbardziej,tzw" śmieciówka"

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie na bogato są najlepsze! Mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To się zgrałyśmy też robiłam, twoja wygląda smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kolejny idealny przepis na pizze :) uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. domowa pizza to jest to :)
    ps. gotowanie za głosowanie trwa:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ ja wiem, tylko zdecydować się nie mogę:)

      Usuń