Dzisiaj w szale poszukiwań czegoś na ząb, a ściślej mówiąc bardzo dobrego czegoś na ząb, postanowiłam upiec dwie pieczenie przy jednym ogniu i przygotowałam pizzę, którą uwielbiam, a przy okazji zrobiłam czystkę w lodówce. Pizza jak wiecie ma to do siebie, że przepis dotyczy tylko i wyłącznie ciasta, natomiast dodatki zależą tylko i wyłącznie od inwencji twórczej kucharza.
Ciasto na pizzę:
- 400 g mąki pszennej
- 30 g drożdży
- 4 łyżki oliwy
- 2/3 szkl. mleka z wodą (pół na pół)
- szczypta soli
Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Mąkę wymieszać z resztą składników, dolać rozpuszczone drożdże i dobrze wyrobić. Ciasto powinno być elastyczne i swobodnie odchodzić od ręki. Tak przygotowane ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1h do wyrośnięcia.
Farsz:
- 1 cebula
- 1/2 puszki kukurydzy
- 4 plasterki salami
- 4 plasterki szynki
- 1/2 strąka czerwonej papryki
- 100 g pieczarek
- 1 duży pomidor
- 200 g dobrego żółtego sera
- kilka oliwek
- sól, pieprz
- bazylia, oregano,tymianek
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki majonezu
Cebulę siekamy w piórka i chwilę dusimy na łyżce oliwy, żeby zmiękła. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i również dusimy, do momentu odparowania wody.
Wyrośnięte i rozwałkowane ciasto smarujemy przecierem pomidorowym wymieszanym z majonezem, na którym rozkładamy cebulę, i plasterki wędlin. Uzupełniamy pokrojoną w drobną kostkę papryką i pomidorem, pieczarkami oraz ziarnami kukurydzy oraz połówkami oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami. Wszystko suto posypujemy startym serem.
Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st C przez 20-25min.
Zjadłabym taką pizzę :) Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie:)
UsuńPizza jest dobra na każdą okazję :)
OdpowiedzUsuńO tak!
UsuńTakie smakołyki u ciebie , a ja bez aparatu jestem. Mimo,że miałam imieniny to ani jednego zdjecia nie zrobiłam. Co do pizzy, to dodatki bardzo podobne jak na naszej ulubionej.
OdpowiedzUsuńNo to rzeczywiście pech:(
UsuńFajna, cienkie ciasto i tyyyle dodatków, ale prawdziwy smak pizzy poznasz dopiero, gdy kupisz sobie kamień. Naprawdę polecam!
OdpowiedzUsuńKamień chodzi za mną i woła mnie, ale na razie funduszy brak;)
Usuńpizza to jest to co uwielbiam :) i mogłabym jeść codziennie :) Twoja bardzo kusi :D
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam:)
Usuńwłaśnie te z różnymi dodatkami lubię najbardziej,tzw" śmieciówka"
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja:)
UsuńTakie na bogato są najlepsze! Mniam! :)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie Kruszyno:)
UsuńTo się zgrałyśmy też robiłam, twoja wygląda smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńMy ostatnio takie jakieś zgrane jesteśmy;)
UsuńKolejny idealny przepis na pizze :) uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie:)
Usuńdomowa pizza to jest to :)
OdpowiedzUsuńps. gotowanie za głosowanie trwa:)
Ależ ja wiem, tylko zdecydować się nie mogę:)
Usuń