czwartek, 11 lipca 2013

BOTWINKA I DRYFUJĄCE JAJO



Dzisiaj niczym wymyślnym Was nie zaskoczę, ponieważ postanowiłam postawić na klasykę kuchni polskiej. Botwinka to jedna z moich ulubionych zup. Mogę jeść ją bez końca i uważam, że w niczym nie ustępuje  wykwintnym zupom serowym czy np. kremom brokułowym. Ta zupa to smak mojego dzieciństwa, który chętnie powielam i który, mam nadzieję, zagości również kiedyś  w domach moich córek.

Botwinka:

  • 20dag botwinki
  • 25dag buraków
  • 3 ziemniaki
  • 1/2 pęczka dymki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • litr rosołu lub bulionu warzywnego
  • 1/3 szkl. słodkiej śmietany
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • sól, pieprz, odrobina cukru
  • 1/2 łyżeczki przyprawy typu vegeta
Buraczki umyć, zalać wodą i ugotować do miękkości.Ugotowane wyjąć, obrać  i utrzeć na tarce z dużymi oczkami, następnie zalać gorącym rosołem z dodatkiem soku z cytryny i odstawić. Botwinkę i dymkę dokładnie umyć i drobno pokroić. Wrzucić do rondla. Zalać wrzącą wodą, ugotować. Połączyć z odcedzonym wywarem z buraków, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i śmietanę. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i vegetą. Obrane ze skorupek jajka pokroić w cząstki. Ułożyć na talerzu po jednej cząstce jajka, posypać koperkiem, zalać gorącym barszczem. Podawać z pure ziemniaczanym posypanym szczypiorkiem lub koperkiem.





12 komentarzy:

  1. ale pysznosci !!! mniam - swietna inspiracja- pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakoś nie mogę przekonać się do botwinki... Chociaż Twoja zupa wygląda bardzo smacznie :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tak mam z selerem. Ani go dusić ani gotować. Nie lubię i już.

      Usuń
  3. Ta zupa, chodzi za mną już od jakiegoś czasu i jakoś nie moge się nią zabrać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakbyś przejeżdżała to zajedź. Poczęstuję :)

      Usuń
  4. Bardzo lubię botwinkową zupkę, z jajem super się prezentuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. ładny kolor,ładne zdjęcie i pyszna zupka

    OdpowiedzUsuń