piątek, 26 lipca 2013

DORSZ W FRANCUSKIM UŚCISKU




Ryba jest dobra zawsze i w każdej postaci. Dzisiaj proponuję dorsza w cieście francuskim. Danie łatwe, a co najważniejsze po dodaniu odpowiednich dodatków może mieć zastosowanie jako danie obiadowe lub jako ciekawa przekąska na spotkaniu z przyjaciółmi.

Dorsz w francuskim cieście:

  • 2 - 3 filety z dorsza
  • pieprz cytrynowy
  • sól
  • 2 gałązki koperku
  • 250g ciasta francuskiego 
  • 1 żółtko
Filety z dorsza nacieramy solą, pieprzem cytrynowym i posypujemy posiekanym koperkiem. Odstawiamy na 15min do lodówki. 
Ciasto francuskie rozmrażamy i dzielimy na prostokąty o wymiarach około 15cm x 20cm. Każdy płat ciasta nacinamy po obu dłuższych bokach ukośnie co 1cm, nie nacinając do końca. Na środku musi nam pozostać dość szeroki pas nienaruszonego ciasta, na który kładziemy kawałki dorsza. Boczne paski ciasta zaplatamy na przemian,przekładając do środka, tak aby powstał nam warkocz.
Każdy warkocz smarujemy żółtkiem i pieczemy w nagrzanym do 175st.C piekarniku przez około 30 - 40min.
Ja podałam warkocze ze świeżymi pomidorkami koktajlowymi i szpinakiem doprawionym czosnkiem.




13 komentarzy:

  1. Mniam, obiady z rybą w roli głównej szczególnie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dorsz-jedyna ryba, którą toleruje!
    A z cieście-czemu ja jej nie spróbowałam wcześniej?!
    Dzięki za pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł! u mnie też dzisiaj było ciasto francuskie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. na spotkania z przyjaciółmi idealna :) uwielbiam proste dania efektownie podane :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja robiłam z łososiem, tyz pikny...

    OdpowiedzUsuń
  6. Dorsz kojarzy mi sie z morzem i wakacjami. Poczułam się trochę jak na wakacjach. Rybka super podana:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. w cieście rybka jest pyszna:) nie tak dawno łososia robiłam:)

    OdpowiedzUsuń