Uwielbiam ryby i ciągle eksperymentuję z nimi. Dzisiaj polecam łososia z delikatnym sosem beszamelowym i duszonymi porami.
Łosoś z porem w winno-musztardowym sosie:
- 600g filetu z łososia bez skóry
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 pory
- 2 łyżki masła
- 4 gałązki pietruszki
sos beszamelowy:
- 1 1/2 łyżki mała
- 1 1/2 łyżki mąki
- 100ml białego wina
- 150ml mleka
- 1 łyżka musztardy francuskiej sól, pieprz, cukier
Przygotować pory: natkę pietruszki drobno posiekać. Pora umyć, oczyścić i pokroić w krążki. Wrzucić na rozgrzane masło i dusić około 10min. Ewentualnie dodać 2-3 łyżki wody. Doprawić solą i pieprzem.
Zrobić sos beszamelowy: masło roztopić w rondelku, dodać mąkę i zasmażyć. Mieszając dodawać wino i mleko. Zagotować. Dodać musztardę. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru (klasyczny beszamel zrobimy według tego przepisu, tylko bez musztardy).
Łososia kroimy na małe kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny i smażymy na rozgrzanej patelni grillowej po około 2 min. z każdej strony. Oprószamy solą i pieprzem. Podajemy posypane posiekaną natką pietruszki.
bardzo apetyczne danie mmm
OdpowiedzUsuńbardzo mi się podoba Twoja rybka :) zapisuję i zrobię na obiad :D
OdpowiedzUsuńcieszy mnie to ogromnie:)
UsuńNogawki są boskie, nazwa mnie rozbawiła pozytywnie. Super podane :-)
OdpowiedzUsuńMiło mi :)
Usuńmnie też bardzo podoba się i nazwa i całe danie:))
OdpowiedzUsuńZachęcająca nazwa i przepyszne danie !!!!
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńBardzo lubię łososia :) Pyszna wersja! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam również:)
Usuńto musiało być po prostu boskie!:) w tym roku już wiele dań robiłam z porem w roli głównej, kiedyś kojarzył mi sie wyłącznie z sałatką:P
OdpowiedzUsuńdanie idealne:)
OdpowiedzUsuńto musiało smakować cudownie:)
OdpowiedzUsuńPyszne to było, że ach :)
Usuń