Przepis, który dzisiaj Wam proponuję chodził za mną już od jakiegoś czasu. Co powstrzymywało mnie przed jego wypróbowaniem? Zalewa, w której sakiewki miały się gotować. Ciasto drożdżowe i krochmal z octem? To budziło trochę moje zdziwienie, ale okazało się, że moje obawy były bezpodstawne, bo danie wyszło pyszne.
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki drożdży instant
- 1 szklanka wody,
- szczypta soli
Mąkę mieszamy z drożdżami i solą. Do powstałej mieszaniny powoli dolewamy ciepłą wodę i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy (ciasto musi być gładkie i elastyczne, gęstością przypominać ciasto na pierogi), przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie zdążymy przygotować farsz, którego składniki zależą wyłącznie od waszej inwencji twórczej. Ja przygotowałam mięsno - warzywny.
Farsz:
- 250g mielonego mięsa
- 1/4 strąka zielonej papryki
- 2 cebulki dymki z e szczypiorem
- sól, pieprz
- 1/4 łyżeczki sosu sojowego
Na rozgrzanej oliwie przesmażamy mięso oraz pokrojoną w drobną kostkę paprykę i posiekaną dymkę. Doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką i dzielimy na 10 równych części. Kawałki ciasta formujemy w kulki i wałkujemy, tak aby na środku ciasto było grubsze, a na brzegach cieńsze. Na środek nakładamy nadzienie i zlepiamy brzegi, zbierając brzegi krążka ciasta i formując sakiewkę.
Patelnię z nieprzywierającym dnem rozgrzewamy, dodajemy łyżkę oleju i układamy bułeczki - jedną przy drugiej.
Zalewa:
- 1szkl. wody
- 2 łyżeczki mąki
- 1 łyżeczka octu.
powiem Ci że wygląda to wspaniale, brzmi zachęcająco :) właśnie się zastanawiałam co tu zrobić z mięsa mielonego na jutrzejszy obiad :) oj teraz to dałaś mi do myślenia ;)
OdpowiedzUsuńPrzepis początkowo mnie zraził, ale na prawdę było warto :)
Usuńa powiedz jeszcze z czym je podałaś, bo widzę na zdjęciu jakiś sos :)
UsuńTo sos sojowy do maczania małych kawałków, bo kluchy same w sobie podobne są do naszych pyz, więc nie posiadają bardzo wyrazistego smaku. Można by się pokusić o bardziej doprawiony pikantny farsz, wtedy może obeszło by się bez sosu :)
UsuńZapisuję do wypróbowania - wygląda i brzmi świetnie! :)
OdpowiedzUsuńcieszę się:)
Usuńrównież zapisuję przepis!:) wyglądają przepysznie:)
OdpowiedzUsuńcieszę się:)
UsuńTen krochmal mnie zaciekawił, pomysł świetny, sama bym zjadła taką sakiewkę :-)
OdpowiedzUsuńmnie też zaciekawił sposób przygotowania:)
UsuńSuper ,super ,super !
OdpowiedzUsuńMogę się wprosic ?
zapraszam serdecznie:)
OdpowiedzUsuń