Uwielbiam słodki delikatny smak i aromat malin. Niezmiennie przypominają mi wakacje i słodkie lenistwo. Dzisiaj postanowiłam zamknąć ten cudowny smak w delikatnym biszkopcie i tak powstał ten tort. Nie ma w nim wymyślnej masy, ani polewy,ale za to jest to co lubię. Śmietana i owoce. Delikatne maliny i słodkie mini bezy. Jeszcze garść wiórków z białej czekolady i słodka rozpusta gotowa.
Tort malinowy:
biszkopt:
tortownica 22cm
- 5 jajek
- 3/4 szkl cukru
- 3/4 szkl maki pszennej
- 1/4 szkl mąki ziemnaczanej
Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie mieszając na najniższych obrotach miksera, dodajemy po 1 żółtku. Wsypujemy cukier. Na tym etapie kończę używanie miksera. Obie mąki wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy dużą łyżką tylko do momentu połączenia się składników.
Papier do pieczenia przycinamy do rozmiarów dna tortownicy i wykładamy je papierem. Wlewamy delikatnie ciasto i pieczemy w nagrzanym do 160-170st.C piekarniku do tzw. suchego patyczka czyli około 40-50min.
Gotowy biszkopt wyjmujemy natychmiast z piekarnika i rzucamy go z wys. około 60 cm na podłogę (ja zabezpieczyłam ją złożonym ręcznikiem ). Ciasto wstawiamy z powrotem do piekarnika i pozostawiamy przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. Po ostudzeniu przekrajamy na trzy krążki i nasączamy je ponczem.
Poncz:
- 100ml wody
- 20ml syropu Grenadina
Masa śmietanowa:
- 400ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 200g malin
- 100g wiórków czekoladowych
- kilka małych bez
zazdroszczę wszystkim którzy potrafią przygotować taki tort. Twój jest piękny i mega apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńCieszy mnie, że przypadł Ci do gustu:)
Usuńale bym zjadła!!!! ;)
OdpowiedzUsuńczyli kuszę;)
UsuńNie przepadam za tortami, ale ten kusi :D
OdpowiedzUsuńśliczny torcik :) zjadłabym kawałeczek z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńmiło mi to słyszeć:)
UsuńSmakowite
OdpowiedzUsuńNa mnie robi wrażenie przede wszystkim estetyczne :-)
OdpowiedzUsuńZawsze to już coś;)
UsuńPiękny! Częstuję się kawałkiem tego cudeńka :)
OdpowiedzUsuńProszę nawet dwa:)
Usuńuwielbiam lekkie, owocowe torty-super! I jak pięknie przyozdobiłaś-1sza klasa :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za miłe słowa:)
OdpowiedzUsuńPoproszę o DUŻY kawałek tego pięknego tortu :)
OdpowiedzUsuńNawet dwa odstąpię:)
Usuńtorcik przepiękny, z syropem na pewno jest pyszny. Te malinki są przysłowiową wisienką na torcie dopełnieniem jego :-)
OdpowiedzUsuńMiło mi, że Ci się podoba:)
OdpowiedzUsuń