Jeden z moich ulubionych serników. Kruchy spód, aksamitna masa serowa z dodatkiem pachnących słońcem brzoskwiń i cudowna słodycz zapieczonych wiórek kokosowych, będąca zwieńczeniem tego cudownego wypieku.
Kokosowy sernik z brzoskwiniami:
spód:
- 2szkl. mąki
- 1/2szkl. cukru
- 3 żółtka
- 125g margaryny
- 3 łyżki stołowe kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 świeżych brzoskwiń lub 10 połówek z puszki
Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto i dokładnie wylepić nim posmarowaną odrobiną masła blaszkę. Na cieście rozłożyć brzoskwinie pokrojone w ćwiartki. Na tak przygotowany spód wylewamy masę serową.
masa serowa:
- 500g zmielonego twarogu
- 5 jajek
- 3/4 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 budyń śmietankowy
Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę. Powoli dodawać ser, cukier waniliowy i budyń. Na koniec delikatnie wmieszać do masy ubitą na sztywno pianę z białek. Tak przygotowaną masę serową wylewamy na brzoskwinie.
Trzecią i zarazem ostatnią warstwę stanowi masa kokosowa.
masa kokosowa:
- 200g wiórków kokosowych
- 125g margaryny
- 1/2 szkl. cukru
Margarynę utrzeć z cukrem i następnie do powstałej masy dodać wiórki kokosowe. Rozłożyć na masie serowej i lekko ugnieść, aby masa nie kruszyła się po upieczeniu.
Pieczemy w nagrzanym do 200st.C piekarniku około 60min. Po upływie 20 - 30 min. ciasto należy przykryć folią aluminiową, co zapobiegnie przypaleniu się masy kokosowej.
a ja właśnie kawkę sobie zrobiłam i tak by mi pasował ten sernik:) pyszny!
OdpowiedzUsuńTy masz kawę, ja sernik. Jakoś się dogadamy:)
UsuńPoezja... :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńJa tu na diecie a ty mi takie pyszności serwujesz, sernik to było moje ulubione ciasto;-)pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńMuszę troszkę pokusić;)
UsuńZałamka... Młodzież lepiej piecze niż Mamcie!
OdpowiedzUsuńMamarzyniu ale kto ta młodzież;)
Usuńsame pyszności u Ciebie... :) dodaje !
OdpowiedzUsuńMiło mi:)
Usuńcudny :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńZapraszam na kawę - wstęp tylko z tym ciachem
OdpowiedzUsuńTo zabieram blachę i ruszam:)
Usuń