Na zapytanie - a coś słodkiego będzie?
SERNIK Z MALINAMI POD PIERZYNKĄ Z BORÓWEK:
blaszka 23x32cm
ciasto:
- 2 i 3/4 szkl. mąki
- 1/4 szkl. kakao
- 1 szkl. cukru pudru
- 3 żółtka ( białka zostawić do masy serowej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g masła (lub dobrej jakości margaryny)
masa serowa:
- 1kg białego sera zmielonego
- 1 szkl. cukru pudru
- 6 jajek
- 3 białka (pozostawione z ciasta kruchego)
- 220g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka proszku budyniowego śmietankowego lub waniliowego
- 5g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki
dodatkowo:
około 300g malin i 200g borówek amerykańskichMasło, żółtka i cukier utrzeć na gładką masę i powoli dodawać do niej zmielony ser.Na końcu dodać wanilię oraz budyń. Wszystkie 9 białek ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Najlepiej drewnianą łyżką. Raczej nie używać do tego miksera. Podzielić masę na dwie części.
Czekoladę rozpuścić w mleku lub śmietance. Przestudzić trochę. Do jednej z mas serowych wlewać stopniowo rozpuszczoną czekoladę, aż do całkowitego połączenia się.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170st.C przez około 1godz i 15min. Ciasto pozostawić w piekarniku jeszcze chwilę po upieczeniu, aby nabrało oddechu i następnie wystudzić.
Mniam Mniam ;) wygląda smakowicie;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńulalala.. za takie ciacho oddałabym rękę ;)
OdpowiedzUsuńWyglada przepysznie
OdpowiedzUsuńno no, ale bym na ciasto wpadła do Ciebie:))
OdpowiedzUsuńMój braciszek to by mógł się u ciebie stołować jak ty takie delicje serwujesz. Bo to słodki pamper ha. A Serniczek jest piękny i ma fajne fale :-)
OdpowiedzUsuńWspaniale wyglądają te dwa kolory masy serowej! Pychota! :))
OdpowiedzUsuńMusi być pyszny
OdpowiedzUsuńwspaniały :D
OdpowiedzUsuńPorywam kawałek, zapisuje przepis - ciasto jest rewelacyjne! :)
OdpowiedzUsuńChętnie się skuszę na kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńBardzo efektowny, super te warstwy wyglądają.
OdpowiedzUsuń