Pyszny delikatny torcik, z masą na bazie serka mascarpone. Posypka z płatków migdałowych i pyszne jagody. Słodka pokusa jak dla mnie nie do odparcia.
TORT JAGODOWY:
Biszkopt :
tortownica 22cm
- 5 jajek
- 3/4 szkl cukru
- 3/4 szkl mąki pszennej
- 1/4 szkl mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie mieszając na najniższych obrotach miksera, dodajemy po 1 żółtku. Wsypujemy cukier. Na tym etapie kończę używanie miksera. Obie mąki wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy dużą łyżką tylko do momentu połączenia się składników.
Papier do pieczenia przycinamy do rozmiarów dna tortownicy i wykładamy je papierem. Wlewamy delikatnie ciasto i pieczemy w nagrzanym do 160-170st.C piekarniku do tzw. suchego patyczka czyli około 40-50min.
Gotowy biszkopt wyjmujemy natychmiast z piekarnika i rzucamy go z wys. około 60 cm na podłogę (ja zabezpieczyłam ją złożonym ręcznikiem ). Ciasto wstawiamy z powrotem do piekarnika i pozostawiamy przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia.
Po całkowitym wystudzeniu delikatnie nożem oddzielamy ciasto od boków tortownicy. Teraz możemy przekroić biszkopt na 3 krążki.
Masa śmietanowo - serowa:
- 400 ml śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 250 ml jagód
- 50g płatków migdałowych
Śmietanę ubijamy, po czym dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Żelatynę rozpuszczamy w 1/5 szkl gorącej wody i po lekkim przestudzeniu dodajemy do masy śmietanowej.
Przygotowaną masą przekładamy kolejne blaty biszkoptu, każdą warstwę posypując obficie jagodami.
Boki ozdabiamy uprażonymi płatkami migdałowymi.
Bardzo lubię jagody. I bardzo lubię torty. Ładnie Twój tort wygląda. Gdybym miała go ocenić na wygląd, to dałabym 5! A jak smakuje? Chyba zrobię i ocenię :)
OdpowiedzUsuńpycha! wprosiłabym się na kawałek:)
OdpowiedzUsuńPiękny, puszysty i taki wysoki. Od razu widać że jest pyszny. I te jagódki do tego:-)
OdpowiedzUsuńPIĘKNY!!!
OdpowiedzUsuńcudowny !!!
OdpowiedzUsuńpyszności :) uwielbiam takie torty :) lekkie i piękne!
OdpowiedzUsuńTort wygląda super ;) Nabrałam ochoty na jagody ;)
OdpowiedzUsuńwygląda delikatnie, nie lubię przesłodzonych tortów, więc ten jest w sam raz dla mnie:)
OdpowiedzUsuń