Dania jednogarnkowe zawsze się sprawdzają w moim domu. Robię je zazwyczaj jak wiem, że nie wszyscy domownicy będą jednocześnie na obiedzie. Dodatkowy plus to ,ten, że zawsze można sobie odgrzać dokładkę lub poczęstować niespodziewanych gości. A, że jesienią mnie już straszą wszyscy to zapiekanka dzisiaj będzie z kapustą.
PIECZONY GYROS Z ZIEMNIAKAMI:
- 6 dużych ziemniaków
- 1/2 główki małej białej kapusty
- 2 łyżki oleju
- 500 g gotowego mięsa gyros (użyłam wieprzowego)
- 200ml słodkiej śmietanki
- 2 małe gałązki świeżego tymianku lub 1/4 łyżeczki suszonego
- 1 mała gałązka rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
- 80-100g sera gouda
- sól, pieprz
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie około 20min. Odcedzamy, obieramy i zostawiamy do przestudzenia.
Kapustę oczyszczamy, kroimy w ćwiartki i drobno szatkujemy.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim gyros doprawiony solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem około 3-4 min. Ja użyłam wieprzowego, ale można użyć innego rodzaju mięsa, bez uszczerbku dla potrawy.
Wyjmujemy i na pozostałym po smażeniu tłuszczu podsmażamy kapustę około 10min. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy połowę kremówki. Mieszamy i dusimy jeszcze około 3-5 min.
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i na dno układamy ciasno, jeden obok drugiego ziemniaki pokrojone w grube plastry. Mięso mieszamy z kapustą, rozkładamy na ziemniakach. Tymianek i rozmaryn opłukujemy i odrywamy listki. Resztę kremówki doprawiamy solą i pieprzem, polewamy zapiekankę. Na wierzchu układamy warstwę z sera, który należy zetrzeć na grubych oczkach tarki. Posypujemy ziołami.
Zapiekanki zawsze dobra rzecz- w każdym wydaniu :D
OdpowiedzUsuńja też lubię takie dania! i nawet dobrze, jak coś zostanie, bo wieczorem zawsze jakiś amator szuka jeszcze jedzenia:)
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł na obiad, gyrosa w wersji zapiekanej nie jadłam nigdy :)
OdpowiedzUsuńTakiej zapiekanki jeszcze nie jadłam:) I muszę ją koniecznie wypróbować bo mój M to zagorzały fan gyrosa:)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na zapiekankę!:)a jednogarnkowe dania też uwielbiam:D
OdpowiedzUsuńBardzo dobry pomysł! Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013.
OdpowiedzUsuń