poniedziałek, 12 sierpnia 2013

JAMAJKA DRUMS - CZYLI RODZIME UDKA Z RUMOWEJ MARYNACIE




Uwielbiam dania, które posiadają wspólny mianownik, ale dodatki pozwalają wyczarować za każdym razem inną potrawę. Ile razy można jeść smażone udka z kurczaka? Z pomocą kilku różnych dodatków nieskończenie wiele. Dzisiaj jeden ze sposobów, a mianowicie udka w marynacie z jamajskiego rumu.

UDKA W MARYNACIE RUMOWEJ:

  • 4 udka z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżki oliwy
  • 1 limonka
  • 3 gałązki tymianku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 4 łyżki brązowego rumu
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
Czosnek obieramy i drobno siekamy. Limonkę musimy sparzyć, zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok. Tymianek i rozmaryn opłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Odrywamy listki, siekamy. Przygotowane składniki mieszamy z rumem, oliwą i łyżeczką cukru. Udka dzielimy na pół w miejscu łączenia kości, zalewamy przygotowaną marynatą i wstawiamy do lodówki, najkrócej na 3 godz, a najlepiej na cąłą noc. Tak przygotowane udka następnego dnia lekko solimy, pieprzymy i smażymy około 20- 30min. 




10 komentarzy:

  1. Zwykły kurczak w niezwykłym wydaniu! Świetny przepis, zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurczak jest świetny, bo można go zrobić na tysiąc sposobów.

      Usuń
  2. Aż ślinka cieknie na sam widok!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kuszące, chrupiące. Te udka aż się śmieją :-) Marynata bardzo fajna.

    OdpowiedzUsuń
  4. Chrupiąca skórka - ach marzenie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak coś ma w nazwie Jamajka, to muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cieszą oko i pewnie podniebienie również

    OdpowiedzUsuń
  7. Aż ślinka cieknie na widok takich udek:))

    OdpowiedzUsuń