To ciasto, to istne szaleństwo. Bo jest tak pyszne, że oprzeć się nie można. Bo każda kolejna warstwa wydaje się jeszcze lepsza od poprzedniej. Bo po jego zrobieniu człowiek zachowuje się jakby miał problem z błędnikiem, ściąga go ciągle z prawej drogi diety na manowce obżarstwa. Bo o mało nie oszalałam, próbując go sfotografować. Żadne ujęcie nie chciało wyjść takie jak ja bym chciała. Czyli tak jak ostrzegałam - istne szaleństwo, ale przepyszne.
CIASTO 3 BIT:
biszkopt
- 5 jajek
- 3/4 szkl cukru
- 3/4 szkl mąki pszennej
- 1/4 szkl mąki ziemniaczanej
oraz:
1 puszka masy kajmakowej do posmarowania gotowego biszkoptu.
2 opakowania krakersów ( po 200g )
Białka jajek ubijamy na sztywną pianę i powoli dodajemy resztę składników, delikatnie mieszając masę łyżką. Piekarnik nagrzewamy do 160 - 170 °C i pieczemy biszkopt przez 40 min. do tzw. suchego patyczka.
Pozostawiamy w piekarniku do przestudzenia.
Na wystudzony biszkopt wylewamy puszkę gotowej masy kajmakowej, którą równomiernie rozprowadzamy na całej powierzchni ciasta.
Kolejną warstwę stanowią krakersy, które należy ciasno ułożyć jeden obok drugiego, na całej powierzchni masy krówkowej.
Masa budyniowa:
- 3 budynie śmietankowe
- 1 litr mleka
- 1/4 szkl cukru
- 250g masłą
Budynie należy ugotować w zmniejszonej ilości mleka, czyli w 1litrze. Podczas gotowania, należy bardzo dokładnie mieszać masę , aby uniknąć powstania ewentualnych grudek, o które przy tak gęstym budyniu, nie trudno. Zestawiamy z ognia i wrzucamy do budyniu masło. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.Odstawiamy do przestudzenia.
Tak przygotowaną masę budyniową rozprowadzamy na cieście i przykrywamy ją kolejną warstwą krakersów, na których rozprowadzamy masę z ubitej śmietany kremówki.
Bita śmietana:
- 1/2 litra śmietany 30 %
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan fix
Ubić śmietanę na sztywną masę i dodać do niej cukier oraz fix. Rozprowadzić śmietanę na krakersach. Posypać całość wiórkami czekoladowymi.
Porwałabym jeden kawałek, na dobre rozpoczęcie dnia ;)
OdpowiedzUsuńMniam.. z chęcią zjadłabym pycha :)
OdpowiedzUsuńBoskie szaleństwo!
OdpowiedzUsuńSiegnąć po kawałek,marzenie...
uwielbiam to ciasto, nie potrafię się nigdy oprzeć i zjadam zawsze najwięcej ..
OdpowiedzUsuńuwielbiam je, ale robię na herbatnikach:)
OdpowiedzUsuńTakże robię na herbatnikach. Pozdrawiam
UsuńOjej kocham to ciasto :) Jakie dobre rzeczy. Teraz przez Ciebie muszę zjeść coś słodkiego, bo nie wytrzymam :)
OdpowiedzUsuńWitaj w klubie skuszonych:)
UsuńZaszalałaś ciasto, obłędne i te warstwy co jedna to lepsza :-)
OdpowiedzUsuńChyba rzeczywiście oszalałam, że robię to ciasto:)
Usuńfantastyczne! nie dziwię się, że nie można mu się oprzeć:)
OdpowiedzUsuńZnika z prędkością światła:)
UsuńKusisz strasznie !
OdpowiedzUsuńCudowne ciacho
:)) Taki miałam niecny zamiar.
Usuńhihi, czasem też tak mam, że przy fotografowaniu potrawy są jakieś niesforne i im bardziej się staram by wyszło ładnie, wychodzi źle hihi, ciasto wygląda bardzo apetycznie mmmm :)))
OdpowiedzUsuńa, i jeszcze ja uwielbiam, kocham, lubuję kajmak hihi ;)
OdpowiedzUsuńWitaj w klubie:)
Usuń