wtorek, 27 sierpnia 2013

TORT MAKARONOWY





Czy tort musi być słodki? Czy tort musi mieć warstwy? Ten tort ma jedną warstwę i jest kolorowy. No i może lepiej pasuje na obiad czy na kolację, niż na deser, ale jest równie pyszny jak i ten tradycyjny.

TORT MAKARONOWY:
ciasto:


  • 250g mąki pszennej
  • 130g masła lub margaryny
  • 1 jajko 
  • szczypta soli
Składniki ciasta szybko zagnieść, owinąć w folię i wstawić do lodówki, aby się schłodziło.

nadzienie:
  • 250g makaronu (rurki, świderki - ważne aby był dość gruby)
  • 250 g dowolnej wędliny ( ja użyłam szynki)
  • 4 łyżki startego żółtego sera
  • łyżka margaryny
  • sól, pieprz
Makaron ugotować w osolonej wodzie, uważając aby pozostał al dente.
Wędlinę kroimy w drobną kostkę lub paseczki i smażymy na odrobinie tłuszczu. Mieszamy z utarty żółtym serem i łyżką margaryny. Dodajemy ugotowany makaron. Doprawiamy solą i pieprzem.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na niezbyt cienki płat, po czym odkrawamy koło wielkości dna tortownicy - to będzie przykrycie góry, a resztą ciasta wykładamy dno i boki tortownicy.
Na ciasto wykładamy makaron z dodatkami. Przykrywamy odkrojonym wcześniej kołem z ciasta. Dociskamy delikatnie przy rancie.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200st.C i pieczemy nasz tort przez 30min.
Podajemy z sosem pomidorowym mocno doprawionym bazylią.





10 komentarzy:

  1. Kocham makarony, mam wrażenie że użyłaś kilku kolorów ? Fajnie, że tort w środku nie jest jednolity tylko kolorowy :) Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale super pomysł! Nie wpadłabym na to gdyby nie tym, mega mi się podoba1 :)
    I to wnętrze-nie słodkie, ale równie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. no proszę nawet i z makaronu może powstać pyszny tort! zaskoczyłaś mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy pomysł, no i wygląda oryginalnie! Rewelacja!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. No, takie ciasta to ja mogę na deser ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny torcik, ja też na deser mogę taki jeść ha ha. Te warstwy są bardzo fajne :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. muszę przyznać, że wygląda to dość ciekawie:) nie lubię przesłodzonych tortów, a wytrawny bardzo do mnie przemawia:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Intrygujący torcik :) Wygląda bardzo zachęcająco! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow, takiego torciku jeszcze nie widziałam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. wow!! wygląda niesamowicie :) uwielbiam takie dania a Ty jeszcze pięknie to podałaś :D

    OdpowiedzUsuń