Wspaniałe ciasto dla wielbicieli kawy i nie tylko. Idealnie się kroi, pięknie prezentuje. Biszkopt z lekkim posmakiem czekolady zadowoli nawet największych łasuchów.
KOSTKA CAPPUCCINO:
ciasto:
- 5 jajek
- 125g czekolady gorzkiej
- 125g margaryny
- 150g cukru
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 125 mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Margarynę utrzeć do białości. Czekoladę rozpuścić na parze lub w mikrofali. Kawę rozpuścić w łyżce gorącej wody. Wszystko połączyć z utartą margaryną. Dodać cukier i żółtka, oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą czekoladową.
Ciasto wlewamy do kwadratowej formy, której dno wykładamy papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 175st.C piekarnika. Pieczemy 25-30min.
Po upieczeniu pozostawiamy ciasto w wyłączonym piekarniku do ostudzenia, po czym musimy je przekroić na dwa blaty.
Ja swoje ciasto naponczowałam wodą z syropem czekoladowo - rumowym.
Biszkopt po przekrojeniu i naponczowaniu przekładamy kremem cappuccino.
krem cappuccino:
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki
- 2 łyżeczki żelatyny
- 60 g kawy cappuccino w proszku - dowolny smak
- 3 łyżki cukru
Serek mascarpone ucieramy z kawą cappuccino na gładką masę. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4szkl goracej wody i odstawiamy do ostudzenia.
Śmietanę ubijamy na sztywna masę. Dodajemy cukier, przestudzoną żelatynę i miksujemy. Dodajemy serek wymieszany z kawą i wszystko ucieramy na gładką masę. Przekładamy ciasto przygotowanym kremem.
Na drugi blat ciasta wykładamy masę z ubitej śmietany.
masa śmietanowa:
- 250ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
dodatkowo około 30g kawy cappuccino do posypania wierzchu.
Po wyłożeniu na ciasto masy śmietanowej posypujemy ją obficie kawą cappuccino w proszku. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
źródło:tu
pyszności :) piekłam kiedyś :)
OdpowiedzUsuńAle elegancko się prezentuje :) Dostojnie wręcz :)
OdpowiedzUsuńobłędna!!!!!! uwielbiam te smaki, po prostu uwielbiam!
OdpowiedzUsuńooo jaka cudna !
OdpowiedzUsuńPolecam! Pychotka;)
OdpowiedzUsuńIstna rozpusta... :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam kawowe wypieki!:) ciasto wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńJeśli to coś dla wilbicieli kawy, to poprosze o wielki kawał(ek) tego cuda ;)
OdpowiedzUsuńAle cudo:) Pięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuńNormalnie szalejesz z tymi pysznościami !Ciacho cudowne i prezentuje się jak z najlepszej cukierni!!!!!!!
OdpowiedzUsuńrewelacja, coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńAle to musi być dobre, fajne warstwy i takie lekkie ciacho :-)
OdpowiedzUsuń