wtorek, 6 sierpnia 2013

CIASTO CZEKOLADOWE KANDYZOWANĄ SKÓRKĄ NADZIANE




Są ciasta, które nie poddają się żadnym modom i choć kolejne pokolenia gospodyń zmieniają się, to przepisy pozostają te same. Ciasto czekoladowe, które dzisiaj proponuję robiła babcia, potem mama, a teraz ja i choć przepis wyblakł przez te lata, mam nadzieję , że przekażę go dalej, bo jego smak jest na prawdę tego wart.




CIASTO CZEKOLADOWE Z KANDYZOWANĄ SKÓRKĄ:
blaszka keksówka

  • 1 szkl cukru
  • 1/2 szkl mleka
  • 125g masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szk mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki pomarańczowej skórki kandyzowanej
  • 2 krople aromatu pomarańczowego
Zagotować mleko, dodać cukier i masło.  Mieszać do momentu rozpuszczenia się składników. Przestudzić. 
Do ostudzonej masy dodać żółtka oraz przesianą  mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać aromat i skórkę pomarańczową. Dokładnie wyrobić mikserem.
Białka jajek ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Najlepiej łyżką.
Foremkę posmarować masłem i delikatnie obsypać bułką tartą. Ciasto wylać do foremki. Powinno sięgać 1/2 jej wysokości. 
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st.C i w takiej temperaturze piec ciasto 40 - 50min do tzw. suchego patyczka.




15 komentarzy:

  1. lubię takie ciasta podjadać wieczorem:) można je po cichutku poskubać ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. A mi się marzy ciasto marchewkowe, którego przepis podkradłam kiedyś u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Do popoludniowej kawy doskonale!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojej smakowicie wygląda :) Mam wielką ochotę na nie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety tylko wirtualnie mogę poczęstować:)

      Usuń
  5. Ciasta przekazywane z pokolenia na pokolenie mają w sobie to coś i zawsze smakują wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię ciasta czekoladowe, Twoje wygląda pysznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda obłędnie, sama bym zjadła połowę, kiedyś to miałam możliwości ha ha do jedzenia. Skubnę troszkę sobie:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja też krążyłam koło niego, jak pszczoła koło miodu:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zapachniało ! i tak pięknie wygląda

    OdpowiedzUsuń