CIASTO CZEKOLADOWE Z KANDYZOWANĄ SKÓRKĄ:
blaszka keksówka
- 1 szkl cukru
- 1/2 szkl mleka
- 125g masła
- 2 jajka
- 3 łyżki kakao
- 1 szk mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki pomarańczowej skórki kandyzowanej
- 2 krople aromatu pomarańczowego
Zagotować mleko, dodać cukier i masło. Mieszać do momentu rozpuszczenia się składników. Przestudzić.
Do ostudzonej masy dodać żółtka oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać aromat i skórkę pomarańczową. Dokładnie wyrobić mikserem.
Białka jajek ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Najlepiej łyżką.
Foremkę posmarować masłem i delikatnie obsypać bułką tartą. Ciasto wylać do foremki. Powinno sięgać 1/2 jej wysokości.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st.C i w takiej temperaturze piec ciasto 40 - 50min do tzw. suchego patyczka.
lubię takie ciasta podjadać wieczorem:) można je po cichutku poskubać ;)
OdpowiedzUsuńTeż tak skubię:)
UsuńA mi się marzy ciasto marchewkowe, którego przepis podkradłam kiedyś u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńCzyli blog się przydaje:)
UsuńDo popoludniowej kawy doskonale!
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie:)
UsuńMogę kawałeczek?:)
OdpowiedzUsuńNawet dwa:)
UsuńOjej smakowicie wygląda :) Mam wielką ochotę na nie :)
OdpowiedzUsuńNiestety tylko wirtualnie mogę poczęstować:)
UsuńCiasta przekazywane z pokolenia na pokolenie mają w sobie to coś i zawsze smakują wspaniale :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasta czekoladowe, Twoje wygląda pysznie!!!
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie, sama bym zjadła połowę, kiedyś to miałam możliwości ha ha do jedzenia. Skubnę troszkę sobie:-)
OdpowiedzUsuńJa też krążyłam koło niego, jak pszczoła koło miodu:)
OdpowiedzUsuńZapachniało ! i tak pięknie wygląda
OdpowiedzUsuń