Ciekawe pomieszanie smaków, słodycz dojrzałych winogron i awokado przełamana serem pleśniowym i wszystko polane sosem musztardowo - majonezowym. Sałatka zaciekawiła mnie od pierwszego spojrzenia. Ale co innego zaciekawić, a co innego przekonać. Postanowiłam jednak dać jej szansę i nie zawiodłam się. Sałatka jest pyszna i dość syta. Jeśli podacie, tak jak ja do niej tosty, to spokojnie może sprawdzić się jako wczesna kolacja.
SAŁATKA PARYSKA:
- 50g sera camembert
- 1/2 niewielkiego awokado
- 100 g zielonych winogron
- kilka listków sałaty dębolistnej lub rukoli
- 2 łyżeczki łuskanego słonecznika
- 1 łyżka musztardy rosyjskiej lub kremskiej
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka wody
- szczypta ziół prowansalskich
- 2 kromki pieczywa tostowego
Ser i awokado pokroić w dość grubą kostkę.Winogrona opłukać, przekroić na pół, usunąć pestki.
Ziarna słonecznika wymieszać z sałatą, winogronem, awokado, ziołami i serem.
Musztardę wymieszać z majonezem i wodą.
Polać sałatkę i lekko wymieszać.
Chleb tostowy polać oliwą z oliwek i zarumienić.
Mniaaaam :)
OdpowiedzUsuńWczesna kolacja albo niebiańskie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńPrzepis juz wydrukowany. :)
OdpowiedzUsuńWczoraj była na kolację, wprawdzie nie z awokado, bo nie dostałam, ale była przepyszna, a moi chłopcy zadowoleni. Dałam zamiast trochę melona... :)
Usuńsuper, może być i późna kolacja, warto:))
OdpowiedzUsuńMniam, mniam...
OdpowiedzUsuńzdrowo, pysznie, kolorowo:)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawa ta sałatka, świetna myśl z dodatkiem tostów:) chętnie bym spróbowała tego połączenia:)
OdpowiedzUsuńMoniko roześmiałam się na głos gdy przeczytałam o tej szybce :) Bardzo często czegoś nie zauważę, więc bardzo Ci dziękuję, że napisałaś mi o tym :) !
OdpowiedzUsuńCzytam Twój komentarz i wciąż się śmieje :) Dziękuję, że w tym strasznym dniu poprawiłaś mi humorek jak nikt inny :) Zachęcam do wypróbowania, eksperymentuj, dorzuć ulubione składniki :)) !
bardzo fajna, ciekawi mnie kompozycja smakowa i jak myślisz czy majonez można zastąpić jogurtem?
OdpowiedzUsuńmyślę, że tak. Spróbuj na małej ilości i koniecznie daj mi znajdź jak wyszło.
Usuńoh jakie pyszności :)
OdpowiedzUsuńCiekawa sałatka zupełnie inna od tych, które jadałam, ale bardzo interesująca :)
OdpowiedzUsuńmuszę spróbować :) uwielbiam takie nietypowe połączenia w sałatkach!
OdpowiedzUsuńMniam mniam to coś dla mnie! Uwielbiam wszelkie sałatki z avokado. Polecam też takie połączenie: avokado, ser kozi, gruszka, orzechy włoskie, rukola. Do tego starta odrobina parmezanu i szybki dressing - np. musztardowy lub po prostu skropić oliwą z odrobiną octu winnego. Jeśli się dodatkowo zetrze seler na grubej tartce to już jest po prostu rozpusta :-) Zazwyczaj nie mieszam składników tylko kładę je warstwami na talerzu a potem oddaję się rozkoszy jedzenia.....
OdpowiedzUsuń