Nie ukrywam, że w moim domu palmę pierwszeństwa dzierżą pierogi ruskie. Tradycyjne i smaczne zarówno gotowane jak i podsmażane. Ja osobiście jednak uwielbiam eksperymentować i przy okazji przygotowywania "ruskich" co jakiś czas lepię kilka innych do spróbowania. Tak powstały przepyszne pierogi z pieczarkami i ziemniakami, które już kiedyś pokazywałam i w ten sam sposób powstały dzisiaj pierożki z duszoną cukinią i mozzarellą. I muszę powiedzieć, że ich smak mnie zachwycił.
PIEROŻKI Z DUSZONĄ CUKINIĄ I MOZZARELLĄ:
ciasto:
- 300g mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy
- woda
Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, dolewając tyle wody ile ciasto zabierze, aby było miękkie i elastyczne. Lekko podsypujemy mąką i rozwałkowujemy je na cieniutki płat. Szklanką lub kieliszkiem wykrawamy kółka, które napełniamy farszem.
farsz:
- 1 mała cukinia
- 1 mała cebulka
- 1 kula mozzarelli
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać. Cukinię umyć, odkroić kilka cienkich plasterków do dekoracji, a resztę razem z mozzarellą pokroić w drobniutką kostkę. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę. Dodać cukinię i po chwili smażenia posolić i popieprzyć do smaku. Przestudzić i połączyć z mozzarellą.Całość dobrze wymieszać. Zlepiamy małe pierożki, które gotujemy chwilę w osolonym wrzątku. Ja zawsze gotuję pierogi do momenty wypłynięcia ich na powierzchnię wody.
Pozostawione plastry cukinii bardzo krótko podduszamy lub smażymy na patelni grillowej.
O! O! O! Muszę wypróbować koniecznie! :)
OdpowiedzUsuńwow! ale pyszności:))
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie... Podoba mi się ;D
OdpowiedzUsuńNawet o takich nie słyszałam, ale ta ciągnąca się mozzarella, noooo...
OdpowiedzUsuńOjjj inspirujesz mnie :) ! Nie jadłam jeszcze takich pierogów ale chyba będę musiała bo narobiłaś mi smaka :)
OdpowiedzUsuńWierzę, że są pyszne, bo wyglądają bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na farsz:D u mnie w domu dominują za to z mięsem
OdpowiedzUsuńWyglądają rewelacyjnie ja dzisiaj zamierzam przygotować pierożki z kurkami.
OdpowiedzUsuńSuper nadzienie, jeszcze nie jadłam takich :-)
OdpowiedzUsuńmusiały być pyszne i delikatne :) my również wielbimy ruskie, ale mile widziana jest również jakaś inna odmiana pierożków :D
OdpowiedzUsuńTakich jeszcze nie robiłem.Ciekawe połączenie.
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne.
OdpowiedzUsuńAle smakowity przepis!!! Mam dzięki temu pomysł na jutrzejszy obiad w mojej wegetariańskiej kuchni :-)
OdpowiedzUsuńSą bardzo bardzo pyszne,te plasterki grillowanej cukinii świetnie do pierogów pasują po prostu rewelacja do tego śmietana super
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przypadły do gustu:)
UsuńSuper,a co sadzicie aby dodac troszke wedzonego boczku do farszu?
OdpowiedzUsuń