niedziela, 11 sierpnia 2013

LODY BRZOSKWINIOWE



Kolejny upalny dzień i kolejny przepis na ochłodę. Tym razem nie jest to sorbet, ale pyszne, aksamitne lody brzoskwiniowe. Delikatne w smaku, z migdałową nutką i pachnące słońcem, w którym dojrzewały brzoskwinie, z których są wykonane. 



LODY BRZOSKWINIOWE: 


  • 1/2 kg brzoskwiń
  • 1/2 szkl wody
  • 1/2 szkl cukru trzcinowego
  • 1 szkl śmietanki 36%
  • 2 krople ekstraktu migdałowego
  • sok z 1/4 cytryny
Brzoskwinie , myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy na mniejsze kawałki. Do rondelka wlewamy wodę i wrzucamy pokrojone owoce oraz dosypujemy cukier.  do wrzenia i gotujemy 5 min. Studzimy i dokładnie miksujemy na jednolitą masę. Dolewamy śmietankę, ekstrakt migdałowy i sok z cytryny. Ponownie krótko miksujemy.
Masę wstawiamy do zamrażalnika i 2 - 3 razy w ciągu dnia chwilę miksujemy, aby rozbić duże kryształki lodu.








18 komentarzy:

  1. Ojej od samego patrzenia robi mi się lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj, oj.. to musi być pyszne! Domowe lody-zazdroszczę możliwości ich wykonania ;)
    U mnie zawsze zamrażalka zawalona ;(

    OdpowiedzUsuń
  3. Lody lody dla ochłody kuleczka dla mnie, takie domowe najlepsze. I ten smak do teog cudny :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. domowe lody nie mają sobie równych:) a brzoskwiniowe musiały być pyszne:) ja ostatnio mam fazę na jogurtowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętka mnie naszła ale po nieudanym nektarynkowym sorbecie chyba sobie odpuszczę ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne. Wybrałabym je dla siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. kradnę szklaneczkę z zawartością i zmykam

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm... domowe, owocowe lody! Pychota! :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Wszystkim lodom zdecydowanie mowie TAK:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam :) Skorzystałam z tego przepisu. Od siebie dodałam dwa banany i pominęłam ekstrakt. Lody wyszły pyszne :) Dziękuję za inspirację i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń