Kolejny upalny dzień i kolejny przepis na ochłodę. Tym razem nie jest to sorbet, ale pyszne, aksamitne lody brzoskwiniowe. Delikatne w smaku, z migdałową nutką i pachnące słońcem, w którym dojrzewały brzoskwinie, z których są wykonane.
LODY BRZOSKWINIOWE:
- 1/2 kg brzoskwiń
- 1/2 szkl wody
- 1/2 szkl cukru trzcinowego
- 1 szkl śmietanki 36%
- 2 krople ekstraktu migdałowego
- sok z 1/4 cytryny
Brzoskwinie , myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy na mniejsze kawałki. Do rondelka wlewamy wodę i wrzucamy pokrojone owoce oraz dosypujemy cukier. do wrzenia i gotujemy 5 min. Studzimy i dokładnie miksujemy na jednolitą masę. Dolewamy śmietankę, ekstrakt migdałowy i sok z cytryny. Ponownie krótko miksujemy.
Masę wstawiamy do zamrażalnika i 2 - 3 razy w ciągu dnia chwilę miksujemy, aby rozbić duże kryształki lodu.
Ojej od samego patrzenia robi mi się lepiej :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńoj, oj.. to musi być pyszne! Domowe lody-zazdroszczę możliwości ich wykonania ;)
OdpowiedzUsuńU mnie zawsze zamrażalka zawalona ;(
To strasznie łatwe. Musisz spróbować:)
UsuńLody lody dla ochłody kuleczka dla mnie, takie domowe najlepsze. I ten smak do teog cudny :-)
OdpowiedzUsuńdomowe lody nie mają sobie równych:) a brzoskwiniowe musiały być pyszne:) ja ostatnio mam fazę na jogurtowe :)
OdpowiedzUsuńTeż pyszne:)
UsuńChętka mnie naszła ale po nieudanym nektarynkowym sorbecie chyba sobie odpuszczę ;)
OdpowiedzUsuńNie zrażaj się tak szybko:))
UsuńPyszne. Wybrałabym je dla siebie:)
OdpowiedzUsuńCieszę się:)
Usuńkradnę szklaneczkę z zawartością i zmykam
OdpowiedzUsuńNo ładnie;))
UsuńMmm... domowe, owocowe lody! Pychota! :))
OdpowiedzUsuńPotwierdzam, a nawet się zgadzam :)
UsuńWszystkim lodom zdecydowanie mowie TAK:)
OdpowiedzUsuńNo i super:)
OdpowiedzUsuńWitam :) Skorzystałam z tego przepisu. Od siebie dodałam dwa banany i pominęłam ekstrakt. Lody wyszły pyszne :) Dziękuję za inspirację i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń