Wakacyjny czas. Lody, gofry, bita śmietana. Długo kombinowałam z przepisem na gofry, aby były chrupiące, a jednocześnie delikatne, aż w końcu doszłam do ideału. Nawet w wersji obskurnej raczej, bo bez konfitury i śmietany są pyszne.
Gofry:
10szt
- 300g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1/2 szkl. mleka
- 1 szkl. wody
- 50g margaryny
- 100g cukru
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/3 małej paczuszki proszku do pieczenia
- kilka kropel ulubionego aromatu
Wszystkie składniki łączymy najlepiej za pomocą miksera na jednolitą masę. Czasem pozostają niewielkie grudki margaryny, ale jeśli nie są zbyt duże nie należy się nimi przejmować, bo i tak rozpuszczą się w gofrownicy.
Gofrownicę nagrzewamy, smarujemy delikatnie pędzelkiem maczanym w oliwie. Wylewamy po porcji ciasta i smażymy na złoty kolor.
Przyozdabiamy wedle uznania: cukrem pudrem, konfiturami, bitą śmietaną lub owocami.
A wasze ulubione gofry ?
Nie próbowałam z mąką ziemniaczaną, ale ona na pewno "robi robotę". Ja gofrów nie jem od lat, a Martik piecze z tego przepisu. Też są pyszne!
OdpowiedzUsuńhttp://mojeekspresjekulinarne.blox.pl/2010/06/Gofry-Belgijskie-waniliowe.html#.UgIEemG6Pts
Ja nie umiem z nich zrezygnować:)
UsuńTe gofry są świetne. Serdecznie polecam przepis.
UsuńJaakie urocze ;)
OdpowiedzUsuńcieszę się, że Ci się podobają:)
UsuńOjej to pierwsze zdjęcie <3 Niesamowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńmmm :) kto ich nie lubi :P
OdpowiedzUsuńNo właśnie:)
Usuńlato kojarzy mi się z goframi :) zjadłabym takiego :D
OdpowiedzUsuńTo fakt. Nawet zrobione zimą pachną jakoś tak - latem:)
Usuńmmm... śniadanko idealne
OdpowiedzUsuńSzczególnie ta śmietana na śniadanko:) Jestem za!
UsuńPysznie wyglądają, wczoraj też robiłam ale przez tą pogodę śmietana mi zjechała HA HA.:-)u ciebie wszystko na miejscu :-)
OdpowiedzUsuńSzybko robiłam zdjęcia;)
UsuńJa już od dłuższego czasu zabieram się za zrobienie gofrów, Twoje tak apetycznie wyglądają, że chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuńPrzy obecnej ilości owoców trzeba korzystać:))
UsuńWspaniałe gofry! Gdy byłam dzieckiem na gofry mówiłam pikniki, nie mam pojęcia dlaczego. Może dlatego, że kojarzyły mi się z latem... :)
OdpowiedzUsuńpikniki, lato, laba, pyszności i już prosta droga do gofrów;)
Usuńpycha!:) i jeszcze uroczo wyglądają:)
OdpowiedzUsuńcieszę się:)
UsuńWspaniałe !!!
OdpowiedzUsuńi pyszne:)
UsuńŚwietne, aż mi smaku narobiłaś.
OdpowiedzUsuńTaki był cel:))
OdpowiedzUsuńZrobiłam przed chwilą z tego przepisu wyszły tragiczne nie wyrośnięte, przynajmniej smak dobry bo słodkie. Widać każda gofrownica ma swój przepis.
OdpowiedzUsuńPrzepis wykorzystuję od lat i zawsze wychodzą idealne zarówno mi jak i znajomym. Nie mam pojęcia co poszło nie tak.
UsuńŚliczne gofry :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie i czekam na Pani ocenę, Ja wychodzę od Pani pełna inspiracji :)