czwartek, 8 sierpnia 2013

RODZIME RACUCHY I JAGODY NA SZCZYCIE




Tak strasznie dawno nie robiłam racuchów, że nawet na chwilę zapomniałam jak cudownie smakują. Pulchne, delikatne placuszki, złociście zarumienione. Do porwania w rękę na szybko, lub do delektowania się w czasie leniwego popołudnia. A jak jeszcze dorzucić pyszny jagodowy sos - to dla mnie jest to kulinarny raj.

RACUCHY:
6 porcji

  • 450g mąki pszennej
  • 30g drożdży
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1/2 szkl mleka
  • 1/2 szkl letniej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
Mąkę przesiać do miski. Zrobić zaczyn z drożdży, cukru oraz mleka i wlać go do mąki. Przysypać warstwą mąki i odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Jajka wbić do letniej wody, dodać sól, wlać do mąki z rozczynem, wymieszać. Ciasto wyrabiać tak długo, aż powstaną pęcherzyki powietrza i zacznie odstawać od miski. 
Pozostawić pod przykryciem około 30min, do ponownego wyrośnięcia.
Na patelni rozgrzać olej. Łyżką maczaną każdorazowo w tłuszczu nabierać niewielkie ilości ciasta i formować placuszki.
Smażyć po 2min z każdej strony, na złoty kolor.
Wyjmować i układać na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podawać z sosem np jagodowym.






SOS JAGODOWY:
  • 200ml słodkiej śmietanki
  • 100g jagód
  • 1 łyżka cukru pudru
Wszystkie składniki połączyć ze sobą mikserem i tak przygotowanym sosem polewać racuchy.






13 komentarzy:

  1. pyszne, w dzieciństwie jadłam racuchy bez przerwy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, dawno już racuchów nie jadłam.. chyba czas nadrobić zaległości ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Racuchy jak u Babci Broni. Powinnaś dodać taga: z kuchni Babuni :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszna klasyka, a z tym sosem musiały być boskie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam .Pięknie wyglądają z tym sosikiem!

    OdpowiedzUsuń
  6. Racuchy jak malowane,ładnie wyrośnięte i zrumienione.

    OdpowiedzUsuń