Tak strasznie dawno nie robiłam racuchów, że nawet na chwilę zapomniałam jak cudownie smakują. Pulchne, delikatne placuszki, złociście zarumienione. Do porwania w rękę na szybko, lub do delektowania się w czasie leniwego popołudnia. A jak jeszcze dorzucić pyszny jagodowy sos - to dla mnie jest to kulinarny raj.
RACUCHY:
6 porcji
- 450g mąki pszennej
- 30g drożdży
- 3 łyżeczki cukru
- 1/2 szkl mleka
- 1/2 szkl letniej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- olej do smażenia
Mąkę przesiać do miski. Zrobić zaczyn z drożdży, cukru oraz mleka i wlać go do mąki. Przysypać warstwą mąki i odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Jajka wbić do letniej wody, dodać sól, wlać do mąki z rozczynem, wymieszać. Ciasto wyrabiać tak długo, aż powstaną pęcherzyki powietrza i zacznie odstawać od miski.
Pozostawić pod przykryciem około 30min, do ponownego wyrośnięcia.
Na patelni rozgrzać olej. Łyżką maczaną każdorazowo w tłuszczu nabierać niewielkie ilości ciasta i formować placuszki.
Smażyć po 2min z każdej strony, na złoty kolor.
Wyjmować i układać na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podawać z sosem np jagodowym.
SOS JAGODOWY:
- 200ml słodkiej śmietanki
- 100g jagód
- 1 łyżka cukru pudru
Wszystkie składniki połączyć ze sobą mikserem i tak przygotowanym sosem polewać racuchy.
pyszne, w dzieciństwie jadłam racuchy bez przerwy:)
OdpowiedzUsuńChyba wszystkie babcie je robiły często:)
UsuńOj, dawno już racuchów nie jadłam.. chyba czas nadrobić zaległości ;)
OdpowiedzUsuńSzybko, tanio i pysznie.Warto:)
UsuńRacuchy jak u Babci Broni. Powinnaś dodać taga: z kuchni Babuni :-)
OdpowiedzUsuńChyba tak zrobię:)
Usuńpięknie wyrośnięte :)
OdpowiedzUsuńUdały się tym razem wyjątkowo:)
Usuńpyszna klasyka, a z tym sosem musiały być boskie:)
OdpowiedzUsuńKlasyka zawsze górą:)
UsuńUwielbiam .Pięknie wyglądają z tym sosikiem!
OdpowiedzUsuńOj pyszne były:)
UsuńRacuchy jak malowane,ładnie wyrośnięte i zrumienione.
OdpowiedzUsuń