Dziś pierogi,które niezmiennie królują w moim domu.
PIEROGI ZE SZPINAKIEM:
ciasto:
- mąka
- 1 jajko
- kilka łyżek oleju
- woda
Proporcji celowo nie podaję, bo każdy i tak robi na oko. Ciasto ma być zwięzłe i elastyczne,a więc wysypujemy mąkę, dodajemy jajko i olej oraz tyle wody by udało nam się wszystko pięknie połączyć, a przy tym dało się lekko rozwałkować.
farsz:
- 450g mrożonego szpinaku
- łyżka oleju
- 20 dag twarogu (bez znaczenia czy tłusty czy chudy)
- 1-2 ząbki rozgniecionego czosnku
- sól,pieprz
Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy zamrożony szpinak i na małym ogniu przesmażamy go do momentu rozmrożenia i odparowania wody. Do lekko przestudzonego szpinaku dodajemy twaróg i lekko mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem.
Z ciasta wykrawamy kółka i lepimy małe pierożki.
Gotowe pierożki gotujemy i podajemy ze śmietaną lub jak ja podsmażoną cebulką i zrumienioną bułką tartą.
mm.. jak smacznie;)
OdpowiedzUsuńpierogi zawsze pyszne:) ja szczególnie lubię je jesienią , bo na dworze chłodno, a w domu na talerzach gorące pierogi i pachnąca cebulka!
OdpowiedzUsuńale bym zjadła teraz takiego pieroga mmm pysznie wyglądają
OdpowiedzUsuńBardzo lubię dania ze szpinakiem. A takich domowych pierogów ze szpinakowym nadzieniem jeszcze nie miałam okazji jeść. Na pewno są pyszne :))
OdpowiedzUsuńZ PODSMAŻONĄ CEBULKĄ I ZRUMIENIONĄ BUŁECZKĄ TO POEZJA !
OdpowiedzUsuńpierożki palce lizać, z szpinakiem to ja tez lubię
OdpowiedzUsuńWytrawne pierożki to dla mnie. Bardzo lubię ze szpinakiem. Smaki mi narobiłaś, porywam jednego :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam :) robię bardzo podobnie :)
OdpowiedzUsuńBoskie, uwielbiam!!!:)
OdpowiedzUsuń