Ciasto niezwykłe, bo - połączyło w sobie słodycz bitej śmietany i orzeźwiający smak pomarańczy.
Ciasto słoneczne, bo - intensywny kolor żółtej masy nastraja optymistycznie, jak słońce o poranku.
Ciasto puch, bo - delikatność biszkoptu łączy się z aksamitem masy.
SŁONECZNY PUCH:
biszkopt
- 5 jajek
- 3/4 szkl cukru
- 3/4 szkl mąki pszennej
- 1/4 szkl mąki ziemniaczanej
dodatkowo do nasaczenia:
- 1/4szkl zimnej herbaty zielonej
- łyżka soku z limonki
Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie mieszając na najniższych obrotach miksera, dodajemy po 1 żółtku. Wsypujemy cukier. Na tym etapie kończę używanie miksera. Obie mąki wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy dużą łyżką tylko do momentu połączenia się składników. Dno kwadratowej blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy delikatnie ciasto i pieczemy w nagrzanym do 160-170st.C piekarniku do tzw. suchego patyczka czyli około 40-50min.
Gotowy biszkopt wyjmujemy natychmiast z piekarnika i rzucamy go z wys. około 60 cm na podłogę (ja zabezpieczyłam ją złożonym ręcznikiem ). Ciasto wstawiamy z powrotem do piekarnika i pozostawiamy przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. Po ostudzeniu przecinamy na dwa blaty, które nasączamy przygotowanym z herbaty i soku ponczem.
Masa pomarańczowa:
- 1 litr soku pomarańczowego 100%
- 2 budynie śmietankowe
- 1/4 szkl cukru
- 3łyzeczki żelatyny
- 200g masła
Na soku pomarańczowym ugotować budynie wg przepisu na opakowaniu. Dodać cukier, wymieszać i odstawić do przestudzenia. Żelatynę rozpuścić w 3-4 łyżkach gorącej wody i połączyć z masą. Kiedy masa pomarańczowa będzie letnia wmiksować do niej masło.
Rozłożyć równomiernie na biszkopcie i wstawić do lodówki na okolo 1godz., do stężenia.
W tym czasie przygotować masę śmietanową.
Masa śmietanowa:
- 400ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan fix
Śmietanę, cukier i fix ubić na sztywną masę, którą wykładamy na przygotowaną wcześniej masę pomarańczową.
Przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Schładzamy w lodówce.
Wygląda tak leciutko i przepysznie! Idealne na lato :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńSuper :)
OdpowiedzUsuńcieszę się, że Ci się podoba:)
UsuńZachwycające... :)
OdpowiedzUsuńMasz rację że niezwykle bo z sokiem pomarańczowym. To musi być pyszne. Wygląda jak puch :-)
OdpowiedzUsuńLeciutkie i aksamitne:)
UsuńPysznie wygląda, ja robiłam podobna masę, ale bez żelatyny.
OdpowiedzUsuńMoje bez żelatyny płynęło niestety.
Usuńfantastyczne ciasto, bardzo apetyczne:)
OdpowiedzUsuńi taaaakie pyszne:)
UsuńOhoho, nie dość, że kucharka, to jeszcze poetka...
OdpowiedzUsuńno to się wydało;)
UsuńU MNIE TAKIE CIACHA MAJĄ WZIĘCIE .ZAPISUJĘ DO ZROBIENIA .
OdpowiedzUsuńWYGLĄDA SŁONECZNIE ,ORZEŻWIAJĄCO I BARDZO KUSZĄCO
cieszę się:)
Usuńpyszne :) coś na zasadzie mojego Kubusia :) muszę spróbować Twojej wersji!
OdpowiedzUsuńpodobne, ale jest bardziej kwaskowate.
UsuńMoniko, zrobiłam je na przyjazd Joli i Igora. Wyszło cudownie! Pychotka. Trochę inaczej je przełożyłam, bo podzieliłam biszkopt na 3 części :)
OdpowiedzUsuńhttp://zamoimidrzwiami.blogspot.com/2013/08/kawka-i-ciasteczko.html
Miło mi słyszeć, że się udało:))
OdpowiedzUsuńCiasto kusząco wygląda. Lekko i ...tak wspaniale, że skusze się na upieczenie jego. Pozdrawiam, Krys
OdpowiedzUsuńwitam, jakiej wielkości blacha na biszkopt ?
OdpowiedzUsuńJa użyłam blachy 23 x 27cm. Pozdrawiam Monika
Usuń