Czasem najprostsze przepisy są najlepsze.Tak właśnie jest z tym daniem. Bo. Niby zwykły makaron. Niby tylko ser. A jak wszystko połączyć razem to wychodzi pysznie. I już.
PAPPADRELLE Z SOSEM SEROWYM:
4 porcje
- 400 g makaronu
- 5 łyżek masła
- po 50g serów: mozzarelli, edamskiego i ementalera
- 1 łyżka mąki
- 1 szkl mleka
- 1/2 szkl śmietanki
- 3 łyżki startego parmezanu
- sól
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonej bazyli
- kilka listków świeżej bazyli
Ser zetrzeć na tarce do jarzyn. W rondlu stopić połowę masła, dodać mąkę i, mieszając, zrobić zasmażkę, rozprowadzić mlekiem, a gdy sos zgęstnieje, dodać sery i śmietankę, gotować, mieszając, na małym ogniu przez 5-7 min. Doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i suszoną bazylią.
W dużej ilości osolonej wody ugotować makaron na półtwardo. Odcedzić.Polać resztą masła, dokładnie wymieszać.
Polać gorącym sosem serowym, posypać parmezanem i natychmiast podawać.
Musi być pycha! ;)
OdpowiedzUsuńOj jest:)
Usuńsos serowy to najlepszy sos <3
OdpowiedzUsuńmoże masz ochotę na moje kulinarne rozdanie?:)
Dziękuję za propozycję. Pozdrawiam:)
UsuńŁatwe, szybkie, efektowne! Miłego dnia :)
OdpowiedzUsuńMiłego tobie również:)
Usuńuwielbiam! lecę na obiad do Ciebie;))
OdpowiedzUsuńdawaj:))
Usuńkocham sosy serowe!:)ja bym tu kuraka dorzuciła:)
OdpowiedzUsuńTeż zazwyczaj dorzucam :)
UsuńUwielbiam sosy serowe tylko nie mogę ich jeśc. A to takie dobre :-)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, na pewno skorzystam, bo uwielbiam makarony z każdymi sosami! :D
OdpowiedzUsuńDodaję do obserwowanych i zapraszam do mnie: http://codobregodzis.blogspot.com/