piątek, 9 sierpnia 2013

PAPPARDELLE Z SOSEM SEROWYM



Czasem najprostsze przepisy są najlepsze.Tak właśnie jest z tym daniem. Bo. Niby zwykły makaron. Niby tylko ser. A jak wszystko połączyć razem to wychodzi pysznie. I już. 

PAPPADRELLE Z SOSEM SEROWYM:
4 porcje

  • 400 g makaronu
  • 5 łyżek masła
  • po 50g serów: mozzarelli, edamskiego i ementalera
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szkl mleka
  • 1/2 szkl śmietanki
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • sól
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazyli
  • kilka listków świeżej bazyli
Ser zetrzeć na tarce do jarzyn. W rondlu stopić połowę masła, dodać mąkę i, mieszając, zrobić zasmażkę, rozprowadzić mlekiem, a gdy sos zgęstnieje, dodać sery i śmietankę, gotować, mieszając, na małym ogniu przez 5-7 min. Doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i suszoną bazylią.
W dużej ilości osolonej wody ugotować makaron na półtwardo. Odcedzić.Polać resztą masła, dokładnie wymieszać.
Polać gorącym sosem serowym, posypać parmezanem i natychmiast podawać.



12 komentarzy:

  1. sos serowy to najlepszy sos <3

    może masz ochotę na moje kulinarne rozdanie?:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Łatwe, szybkie, efektowne! Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam! lecę na obiad do Ciebie;))

    OdpowiedzUsuń
  4. kocham sosy serowe!:)ja bym tu kuraka dorzuciła:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam sosy serowe tylko nie mogę ich jeśc. A to takie dobre :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super przepis, na pewno skorzystam, bo uwielbiam makarony z każdymi sosami! :D
    Dodaję do obserwowanych i zapraszam do mnie: http://codobregodzis.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń