niedziela, 24 lutego 2013

ESTOŃSKI KRINGEL Z POLSKIMI ORZECHAMI



 Estoński Kringel powinien być z cynamonem. Ja wiem. Moja młodsza latorośl też wie, ale mimo to kategorycznie odmawia spożywania ciast wszelakich z dodatkiem tejże przyprawy. Bo? Bo nie lubi, bo nie smakuje, bo w ogóle to dlaczego miało by być coś na tak. Ale ja jako matka cierpliwa niesłychanie i z językiem przydeptanym, żeby awantury nie wszczynać i wyrywną  zbytnio się nie stać - skapitulowałam. Dlatego zamiast cynamonu są orzechy, co nie spowodowało katastrofy, bo kringel pyszny był. Z ciepłym mlekiem nawet bardzo!




Ciasto:
  • 120ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu
  • 1 żółtko
  • 15g drożdży
  • 30g masła
  • 300g mąki
  • szczypta soli
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Łączymy z pozostałymi składnikami na gładkie, odchodzące od ręki ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt.

Nadzienie:
  • 5-7g masła
  • 5 łyżek cukru
  • 4-5 łyżek posiekanych drobno orzechów lub 2 łyżeczki cynamonu
Rozwałkowany prostokąt ciasta smarujemy nadzieniem - jeśli używamy cynamonu. Jeśli jednak chcecie użyć orzechów, to proponuję posmarować ciasto najpierw masłem wymieszanym z cukrem, a potem posypać całość orzechami, bo w przeciwnym przypadku ciasto po prostu porozrywa się.
Posmarowane ciasto zwijamy jak roladę i nacinamy przez środek zostawiając 0,5cm z jednego końca, aby nam się nie rozchodziło. Powstałe dwa dwa długie kawałki ciasta delikatnie zwijamy jak warkocz i sklejamy na końcu. Formujemy koło i smarujemy rozkłóconym jajkiem lub samym żółtkiem. Możemy posypać wierzch grubym cukrem.
Pieczemy około 20 - 25min w nagrzanym do 200st C piekarniku. Po upływie tego czasu temp. zmniejszamy do 180st.C i pieczemy jeszcze około 7-10 min.

6 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie .

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba spróbuję coś takiego zadziałać jutro. Może A (się) pozytywnie zaskoczę :) co by tylko tu nie zaglądała do jutra :P A&A

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba ta A ma troszkę za dobrze;) ale tylko troszkę.

      Usuń
  3. wow i jak tutaj odchudzic tylek po zimowych obzarstwach jak wszedzie takie pysznosci :))))

    OdpowiedzUsuń