poniedziałek, 24 marca 2014

DROŻDŻÓWKA Z KRUSZONKĄ




Uwielbiam drożdżówkę, ale najbardziej kruszonkę, która pokrywa jej wierzch. Lekko chrupiąca, słodka, cudowna. Taka, że przechodząc nie można się oprzeć aby nie podskubać choć odrobinę. No i ten zapach pieczonego drożdżowego ciasta, który wypełnia cały dom.

DROŻDŻÓWKA Z KRUSZONKĄ:
2 keksówki
  • 500g mąki pszennej
  • 50g drożdży
  • 1 szkl. mleka
  • 100g cukru
  • 100g margaryny
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
Mleko lekko podgrzać, a następnie rozprowadzić w nim drożdże. Do miski przesiać mąkę, wlać mleko z rozpuszczonymi drożdżami. Dodać cukier, jajka, sól oraz cukier waniliowy. Margarynę stopić i lekko przestudzić, a następnie dodać do reszty składników. Masę wyrobić na gładkie ciasto. Wyrabiamy około 5min, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki i ścianek miski. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę.

KRUSZONKA:
  • 1/3 kostki margaryny
  • 3-4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 3-4 łyżki cukru
dodatkowo
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
Margarynę, mąkę oraz cukier wsypujemy do miseczki i albo siekamy nożem, albo jak ja, rozcieramy widelcem. Utworzą nam się małe nierówne kawałki. Kruszonka musi mieć dość zwartą konsystencją i nie może być zbyt lepka, ponieważ roztopi się za bardzo podczas pieczenia.

Wyrośnięte ciasto, które powinno podwoić swoją objętość, umieszczamy w dwóch formach keksowych lub w jednej  kwadratowej blaszce wysmarowanej lekko tłuszczem. Wierzch ciasta posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką oraz skórką pomarańczową. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180st.C i w tak nagrzanym pieczemy około 40 -50min.


7 komentarzy:

  1. Uwielbiam domowe ciacho drożdżowe! Przepysznie Twoje wyszło i wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak, tak Moniczko ;) drożdżowe z kruszonką to chyba jedno z najlepszych ciast. Pozdrawiam serdecznie !

    OdpowiedzUsuń
  3. ja też uwielbiam takie wypieki, dawno takiej z kruszonką nie piekłam, chyba w weekend nadrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie w weekend zrobiłam takie ciasto, tylko na masełku :) Kocham drożdżowe!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię drożdżówkę.Ta ślicznie wyrosła i jest pulchniutka.W sam raz na podwieczorek.

    OdpowiedzUsuń
  6. Całośc - mniammm - ale to kruszonka najbardziej na mnie działa .

    OdpowiedzUsuń
  7. Och, i jeszcze ta kruszonka! No pycha!;)

    OdpowiedzUsuń