poniedziałek, 3 marca 2014

KOKOSANKI





Małe, kokosowe kuleczki. Nie pozorne słodkie cudeńka, po które ręka sama się wyciąga. Ich przygotowanie jest ekspresowe i jeśli uda Wam się nie zjeść wszystkich od razu, można je przechować w szczelnie zamkniętej puszcze do tygodnia czasu.

KOKOSANKI:


  • 250g wiórków kokosowych
  • 100g margaryny
  • 3/4 szkl cukru
  • 4 łyżki mleka
  • 2 białka
Margarynę rozpuszczamy w rondelku . dodajemy cukier i mleko. Kiedy składniki się rozpuszczą wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy je delikatnie z masą kokosową. Mokrymi rękoma lub posługując się dwoma łyżeczkami nakładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, małe porcje masy, formując kulki.
Ciasteczka pieczemy przez 15 - 20min w nagrzanym do temp. 180st.C piekarniku.








13 komentarzy:

  1. dokładnie, smaki z dawnych lat:) uwielbiamy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kokosanki, któż ich nie lubi, któż nie szalał za nimi w dzieciństwie :))

    OdpowiedzUsuń
  3. smak dzieciństwa! :) Totalnie ^^
    Pięknie zrumienione.. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kokos uwielbiam w każdej postaci a takie kokosanki to dopiero rozkosz dla podniebienia!

    OdpowiedzUsuń
  5. wieki nie robiłam,więc pora nadrobić:)
    Ps. Gotowanie za głosowanie już trwa:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jejku co ja bym dała za jedną taką malutką kokosankę ? U mnie nikt nie przepada za kokosem .Stwierdzam ,że nie lubią wcale ! - a ja kocham

    OdpowiedzUsuń
  7. Smaki mojego dzieciństwa.Tylko jeszcze kawa i nic mi więcej na popołudnie nie potrzeba.

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam kokosanki <3 Twoje są prześliczne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam kokosanki.

    OdpowiedzUsuń
  10. Mama zawsze je robila.... Pysznosci :)!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię kokosanki, w ogóle przepadam za wszystkim z kokosem :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kokos uwielbiam pod każdą postacią Kokosanki kocham ,a Twoje tak apetycznie wyglądają .że ........

    OdpowiedzUsuń