czwartek, 17 lipca 2014

CIASTO ZIELONY MECH






Dzisiaj ciasto, które zachwyciło mnie przede wszystkim kolorem, który zawdzięcza szpinakowi. Moje obawy co do smaku okazały się bezpodstawne, ponieważ szpinak nie jest wyczuwalny. 

CIASTO ZIELONY MECH:
blaszka 25x25cm

  • 450g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
  • 1szkl cukru
  • 1 i 1/3szkl oleju
  • 3 jajka
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
ponadto:
  • 300ml śmietany kremówki
  • 2 śmietan - fixy
Szpinak rozmrażamy i odciskamy. Jajka miksujemy z cukrem, a następnie dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Cały czas miksując wlewamy powoli olej i na koniec dodajemy odsączony szpinak.
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180st.C i w tak nagrzanym pieczemy ciasto przez 50 - 55min do tzw. suchego patyczka.
Po wystudzeniu ciasta odcinamy 1/3 od góry i odciętą część kruszymy do miseczki, odkładamy.
Śmietanę ubijamy ze śmietan fixem i wykładamy na ciasto, a następnie posypujemy pokruszonym ciastem, lekko je dociskając.






16 komentarzy:

  1. Za każdym razem gdy widzę gdzieś to ciasto zachwycam się jego wyglądem, bo kolor ma faktycznie przepiękny . Pewnie i ja któregoś dnia się w końcu na nie skuszę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialne, pięknie wygląda! :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy ktoś już jadł takie ciasto? jak to smakuje

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały kolor, uwielbiam szpinak, ale w wersji deserowej nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda. Muszę w końcu spróbować je zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pierwszy raz widzę na oczy. Wrażenie robi niesamowite ale smaku nie potrafię sobie wyobrazić... i dlatego ciekawość mnie zaczyna zżerać ;))

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda fenomenalnie :) jestem ciekawa jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam to ciacho:) nie tylko ładne, ale i smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  9. a ja myślałam, że to barwnik..
    a tu szpinak! :D
    Ale super idea :) zachwyciłam się :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Matko, ani bym pomyślała, że coś takiego można upiec... I ze szpinakiem... To można by było na słono chyba też :-D Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  11. tez sie przymierzam do tego ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ma wspaniały kolor :) Piękna prezentacja, porywam kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny pomysł! Wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń