Gołąbki niebanalne, bo zawijane w liście winogron. Takie gołąbki są bardziej wyraziste w smaku, a jednocześnie delikatne. Niezaprzeczalną zaletą jest to, że liście zaparzamy bardzo krótko, co dodatkowo skraca czas przygotowania potrawy. W mojej wersji, jest jeszcze niespodzianka w farszu, którą stanowi podduszona z cebulką kapusta włoską.
GOŁĄBKI W LIŚCIACH WINOGRON:
- 15 dużych liści winogron
- 500g mięsa mielonego
- 400g ryżu
- 200 - 300g kapusty włoskiej
- 1 cebula
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Kapustę włoską drobno szatkujemy i razem z posiekaną cebulą krótko dusimy na łyżce oliwy. Odstawiamy do przestudzenia.
Wystudzony ryż i kapustę łączymy z mięsem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz bazylię. Wszystko razem wyrabiamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Liście winogron myjemy i usuwamy z nich zgrubiały nerw główny. Blanszujemy w osolonym wrzątku.
W tak przygotowane liście zawijamy po porcji farszu i kolejno układamy w rondelku wyłożonym kilkoma świeżymi liśćmi zalanymi 1/2 szkl wody z łyżką oliwy. Na wierzchu ułożonych gołąbków kładziemy również świeże liście, aby uniknąć wysuszenia i dusimy na małym ogniu około 1 godziny.
Podajemy z ostrym sosem pomidorowym.
Jaki ciekawy przepis! Będę musiała spróbować :)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńale fajowe:) wyglądają tak pysznie, że ślinka cieknie do samej ziemi:)
OdpowiedzUsuńI pewnie szybciej się robi niż tradycyjne:-) Jak na mieszkanę winnego grodu, muszę takie zrobić:-)
OdpowiedzUsuń