środa, 23 lipca 2014

KRUCHE MISIE POD MUCHĄ





Uśmiechnięte misie dla małych i dużych łasuchów.

KRUCHE MISIE:
  • 250g mąki pszennej
  • 125g cukru pudru
  • 125g zimnego masła
  • 1 jajko
Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy do niej zimne masło oraz cukier. Szybko siekamy wszystko nożem, a następnie zagniatamy rękoma, aż powstaną grudki. Robimy dołek i wbijamy jajko. Szybko zagniatamy jednolite ciasto, owijamy je w folię i wkładamy do lodówki na przynajmniej 40min.
Schłodzone ciasto wyjmujemy na omączoną stolnicę, wałkujemy na grubość około 4mm i wycinamy ciasteczka.
Gotowe ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 190st.C przez około 15min.
Po ostudzeniu dekorujemy misie kolorowym lukrem.




14 komentarzy: